Zsidónegyed, bulinegyed

Autentikus flódni-kóstolóval


Tréfa, elpaterol, elfuserál, gajra megy - nem ismeretlen szavak ezek a nyelvünkben. Sejtette-e azonban, hogy ezek mind egytől egyig jiddis jövevényszavak? A két nép kultúrája távolról sem olyan idegen egymástól, mint azt általában gondolnánk, hisz zsidó és magyar emberek mindennapjai hosszú évszázadokon keresztül egymás tőszomszédságában teltek, vagy akár szétválaszthatatlanul egymásba gabalyodtak. Történelmünk tragikus epizódjai pedig még inkább belevésték mindannyiunk emlékezetébe a sorsközösség megtapasztalásának élményét.

Túránk során a pesti argóban Gettónak vagy Belső-Erzsébetvárosnak is nevezett, a 7. kerület szívében elhelyezkedő zsidó- és buli-negyeddel ismerkedünk, ahol az évszázados történelem, a mindennapi zsidó közösségi élet és a 21. századi buli-kultúra szinte egybeolvad. Nem hiába érkeznek ide nap mint nap külföldi turisták a világ számtalan pontjáról. A budapesti éjszakai élet mára már világhírű. Vagy inkább hírhedt? A támogatók és ellenzők véleményének szembenállása manapság egyre nagyobb indulatokat kelt.

Sok újdonságot nyújthat ez a túra azok számára is, akik már rendelkeznek némi ismerettel a zsidó kultúráról. Akik pedig még csak most kóstolnak bele, hirtelen egy teljesen más világba csöppenve érezhetik magukat. Ismerjük meg tehát együtt a budapesti zsidóság történetét, alapvető hagyományait. Sétánkat egy ínycsiklandó flódni-kóstolóval varázsoljuk még autentikusabbá!

A séta vezetője: Dr. Csomós Nikolett

Erre a sétára jelenleg nincs kijelölt időpont.