Szecessziós kincsvadászat a Terézvárosban

KÚSZÓ INDÁK ÉS BÓLOGATÓ BAGLYOK NYOMÁBAN

Időpontok: Amint lehetséges...

Hullámzó falfelületek, kígyózó vonalak, mitológiai utalások és titkos jelentést hordozó alakok - a szecesszió kincsei megannyi rejtvényként állnak előttünk. Pár óra alatt megkíséreljük megfejteni a múlt századforduló különös, izgalmas és lenyűgöző új stílusának feladványait a Terézvárosban.

"Magyar formanyelv nem volt, hanem lesz!" - jelentette ki Lechner Ödön, aki egész életét az "új építészet" megteremtésének szentelte. Idős korában gyakorta üldögélt a Japán kávézóban a zseniális mester, új ötleteken és a művészet lényegén merengve. Képzeletben felkeressük őt törzshelyén, hisz tőle bizonyosan választ kaphatunk kérdéseinkre.

Mi jellemzi a sajátos magyar szecessziós stílust? Hogyan ismerhetjük fel a szecesszió jeleit egy épületen? Mit jelent az "összművészet"?

Kiindulópontunk a Zeneakadémia egészen egyedülállóan díszített épülete és megfejtésre váró szimbólumrendszere. Omladozó és csodásan rendbe hozott épülethomlokzatokat szemlélünk, gyönyörűen felújított lépcsőházakat, pazar fogadótereket és egy valódi báltermet látogatunk meg, ahol újító szemléletű építészek, bátor megrendelők és családok történetébe leshetünk be, miközben a szecesszió titkait kutatjuk különleges lakóházak, egy áruház, egy mulató és egy múzeum épületén.

Végül azt is megtudhatjuk, hogyan telefonáltak egymással ükanyáink és ükapáink a távbeszélő készülékek hőskorában.

A séta vezetője: Szarvasy Eszter

Erre a sétára jelenleg nincs kijelölt időpontunk. Cégek és csoportok számára a sétát itt lehet megrendelni.