Szecessziós kincsvadászat a Terézvárosban

Kúszó indák és bólogató baglyok nyomában

Bemutató: 2017.07.23.        Új időpont: 2019.06.02.

Hullámzó falfelületek, kígyózó vonalak, mitológiai utalások és titkos jelentést hordozó alakok - a szecesszió kincsei megannyi rejtvényként állnak előttünk. Pár óra alatt megkíséreljük megfejteni a múlt századforduló különös, izgalmas és lenyűgöző új stílusának feladványait a Terézvárosban.

"Magyar formanyelv nem volt, hanem lesz!" - jelentette ki Lechner Ödön, aki egész életét az "új építészet" megteremtésének szentelte. Idős korában gyakorta üldögélt a Japán kávézóban a zseniális mester, új ötleteken és a művészet lényegén merengve. Képzeletben felkeressük őt törzshelyén, hisz tőle bizonyosan választ kaphatunk kérdéseinkre.

Mi jellemzi a sajátos magyar szecessziós stílust? Hogyan ismerhetjük fel a szecesszió jeleit egy épületen? Mit jelent az "összművészet"?

Kiindulópontunk a Zeneakadémia egészen egyedülállóan díszített épülete és megfejtésre váró szimbólumrendszere. Újító szemléletű építészek, bátor megrendelők és családok történetébe leshetünk be, miközben a szecesszió titkait kutatjuk különleges lakóházak, egy áruház, egy mulató és egy múzeum épületén.

Végül azt is megtudhatjuk, hogyan telefonáltak egymással ükanyáink és ükapáink a távbeszélő készülékek hőskorában.

A séta vezetője: Szarvasy Eszter

A sétáról pontos információt (idő- és találkozási pont, ár) a Sétanaptárban kaphatsz.