KÉT ZSINAGÓGA - ÉS AZON IS TÚL

Dohány és Rumbach, pincétől a padlásig

Időpontok 

május 19. vasárnap 10.00 óra

június 16. vasárnap 11.00 óra

június 23. vasárnap 11.00 óra

A pesti Dohány utcában és Rumbach Sebestyén utcában nem csupán két reprezentatív zsinagóga áll. Valójában e helyek nagy kiterjedésű épületkomplexumok, ahol a zsidó kultúrát, a pesti zsidók történelmi örökségét és tradícióit is őrzik a zárt vagy épp nyitott kiállítóterek. Ezen a sétán épp az a cél, hogy mindezt bejárjuk.

A Dohány utcában például rögtön egy 5:1-ben élményt gyűjthetünk be, hisz itt nem is egy, hanem két – jelenleg is használatban lévő – zsinagóga, majd a négy teremből álló Zsidó Múzeum vár ránk, ezt követi a zsinagóga pincéjében kialakított gettótörténeti kiállítás, végezetül pedig a külső udvar II. világháborús zsidó temetője, közvetlenül mögötte pedig a Raoul Wallenberg nevét viselő, áldozatokat és embermentőket egyaránt megidéző holokauszt emlékpark.

A Rumbach Sebestyén utcában sem csak egy – nemrég példásan felújított – zsidó templomot nézünk meg (ennek ráadásul az emeleti karzatára és termeibe is bejutunk), de egy különleges kiállítás segít végig követni egy legendás magyar zsidó család, a Pulitzerek történetét is.

Helyszíneinken nem csak múltat idézünk, de tisztázzuk a judaizmus olyan alapfogalmait is, mint ortodoxia, neológia, menóra, Tóra, kipa vagy rabbi. Beszélünk a zsidóság imához, szombathoz, tanuláshoz, időszámításhoz, születéshez, házassághoz, halálhoz kapcsolódó tradícióiról csakúgy, mint a Pészach, Yom Kippur, Szukkot, Ros Hashaná és Hanukkah ünnepekről.


A séta vezetője: Dr. Csomós Nikolett


  • + Költség: 8000 Ft egységes kedvezményes belépőjegy, mely tartalmazza a belépés lehetőségét a Dohány utcai zsinagógába, a Rumbach utcai zsinagógába, a Zsidó múzeumba, a Wallenberg emlékparkba és a Temetőkertbe. A belépőjegy összege a helyszínen készpénzben fizetendő!
  • A sétára fel lehet használni a Sétautalványokat és a Törzsvendég-kártya ingyenes 5. lehetőséget, de a 8000 Ft belépődíj ebben az esetben is kifizetendő a helyszínen.
  • A séta időtartama kb. 2,5 óra
  • A találkozás helyszíne:  a Dohány utcai zsinagóga előtt, a Herzl Tivadar téren (a zsinagóga pontos címe 1074 Budapest VII. ker. Dohány utca 2.).
  • Gyülekezés a helyszínen, 10-15 perccel az indulás előtt. 
  • A séta végpontja a Rumbach utcai zsinagógában lesz.

KÖTELEZŐ BIZTONSÁGI ÉS ÖLTÖZKÖDÉSI ELŐÍRÁSOK

  • A Dohány utcai és Rumbach komplexumba belépést biztonsági ellenőrzés előzi meg. Minden látogatónak át kell haladni a biztonsági kapun, és belépés előtt a táskákat, hátizsákokat a biztonsági emberek részletesen átvizsgálják. Kés, szúró- és vágóeszközök, gáz spray, élelmiszer nem vihető be. Palackos víz bevitele engedélyezett. A nem engedélyezett tárgyakat a bejáratnál a biztonságiak elveszik és felcímkézik, azokat az érintett látogató csak a látogatás végeztével kapja vissza.

  • Férfi látogatók a zsinagógákban kötelesek fejfedőt (kalap, sapka, baseball sapka stb.) viselni. Az otthonról hozott holmi tökéletesen megfelel, de ha ezt valaki elfelejti, akkor a bejáratnál kap majd egy papírból készült fejfedőt, amit a helyszínen viselhet.

A sétára a Sétanaptárban lehet jelentkezni.
A regisztrációval nem rendelkezők számára sajnos nem tudjuk garantálni a sétán való részvételt. 

Cégek és csoportok számára a sétát itt lehet megrendelni.