Szecessziós kincsvadászat a Lipótvárosban

LÁTOGATÁSSAL A MAGYAR SZECESSZIÓ HÁZÁBAN


Időpont:

Amint lehetséges...

Szertelen hajlékony vonalak, hullámzó dekoráció, varázslatos magyaros díszítőelemek, kovácsoltvas és kerámia - a múlt századforduló szárnyaló fantáziájú építészei remekműveket alkottak. Kiindulópontunk a Szabadság tér, ahonnan a historizmusból az új stílus felé sétálunk térben és időben. Pár lépésre innen lakott Lechner Ödön, a magyar szecessziós építészet megteremtője, aki egy szép napon kijelentette: ,,Nem tartom művészi feladatnak más korok stílusának rekonstruálását." A kiváló mester ettől kezdve egész életét az "új magyar építészet" és a "magyar formanyelv" megteremtésének szentelte.

Hogyan ismerhetjük fel a szecesszió jeleit egy épületen? Utunk során ismertetőjegyeket és megfejtésre váró kódokat kutatva tanúi lehetünk a modern építészet első útkeresésének. Láthatjuk majd a Postatakarékpénztár teljesen eredeti, fantáziadús és harmonikus épületét is, amely Lechner Ödön építészetének csúcsa és összefoglalója.

Hogyan lett egy mállott homlokzatú pesti bérpalotából mesebeli elvarázsolt kastély? Tartsanak velünk egy valódi időutazásra a Magyar Szecesszió Háza mágikus gyűjteményébe, a múlt századforduló idejébe! Ahol járunk, nem múzeum. Belenézhetünk a korabeli bécsi toalett-asztalka fiókjába és kipróbálhatjuk, hogyan működött egy korabeli pénztárgép. A karcsú, kecsesen hajló nők szobrai, pillangó és szitakötő alakú kitűzők, gyöngyökkel hímzett báli ruha és lágy formájú bútorok között itt megértjük, a szecesszió sokkal több, mint építészet.

A séta vezetője: Szarvasy Eszter

  • + Költség: a sétajegy ára nem tartalmazza a Magyar Szecesszió Háza kedvezményes 1000Ft belépőjét, amit a múzeum előtt a helyszínen kell kifizetni.
  • A séta időtartama kb.  3 óra.
  • A találkozás helyszíne: a Szabadság tér és az Október 6. utca sarkán, a szökőkútnál. 
  • Gyülekezés a helyszínen, 10-15 perccel az indulás előtt. A sétajegy helyszíni készpénzes megvásárlása ugyanitt történik.
  • A séta végpontja a Magyar Szecesszió Házában lesz (V. Honvéd utca 3.).

A sétára a Sétanaptárban lehet jelentkezni. A regisztrációval nem rendelkezők számára sajnos nem tudjuk garantálni a sétán való részvételt.

 Cégek és csoportok számára a sétát itt lehet megrendelni.