Szecessziós kincsvadászat a Lipótvárosban

Látogatás a Magyar Szecesszió Házában

Bemutató: 2017.08.12.                Új időpont: 2018 szeptemberében várható.

Szertelen hajlékony vonalak, hullámzó dekoráció, varázslatos magyaros díszítőelemek, kovácsoltvas és kerámia - a múlt századforduló szárnyaló fantáziájú építészei remekműveket alkottak. Kiindulópontunk a Szent István Bazilika, ahonnan a historizmusból az új stílus felé sétálunk térben és időben. Pár lépésre innen lakott Lechner Ödön, a magyar szecessziós építészet megteremtője, aki egy szép napon kijelentette: ,,Nem tartom művészi feladatnak más korok stílusának rekonstruálását." A kiváló mester ettől kezdve egész életét az "új magyar építészet" és a "magyar formanyelv" megteremtésének szentelte.

Hogyan ismerhetjük fel a szecesszió jeleit egy épületen? Utunk során ismertetőjegyeket és megfejtésre váró kódokat kutatva tanúi lehetünk a modern építészet első útkeresésének. Láthatjuk majd a Postatakarékpénztár teljesen eredeti, fantáziadús és harmonikus épületét is, amely Lechner Ödön építészetének csúcsa és összefoglalója.

Hogyan lett egy mállott homlokzatú pesti bérpalotából mesebeli elvarázsolt kastély? Tartsanak velünk egy valódi időutazásra a Magyar Szecesszió Háza mágikus gyűjteményébe, a múlt századforduló idejébe! Ahol járunk, nem múzeum. Belenézhetünk a korabeli bécsi toalett-asztalka fiókjába és kipróbálhatjuk, hogyan működött egy korabeli pénztárgép. A karcsú, kecsesen hajló nők szobrai, pillangó és szitakötő alakú kitűzők, gyöngyökkel hímzett báli ruha és lágy formájú bútorok között itt megértjük, a szecesszió sokkal több, mint építészet.

A séta vezetője: Szarvasy Eszter

A sétáról pontos információt (idő- és találkozási pont, ár) a Sétanaptárban kaphatsz.
A regisztrációval nem rendelkezők számára sajnos nem tudjuk garantálni a sétán való részvételt.