PARLAMENT A TEMZE PARTJÁN, PARLAMENT A DUNA PARTJÁN

 A londoni és a budapesti parlament összehasonlítása

(beltéri előadás)


Időpont: 

hamarosan...

 Mi, magyarok szeretjük összehasonlítani az országházunkat a brit parlamenttel, hiszen sok hasonlóság van a két épület között.

Többek között a neogótikus stílus az, ami összekapcsolja a két palotát. Nagy-Britanniában a 19. századi neostílusok mintegy 3 évtizeddel korábban megjelentek, mint hazánkban. A neogótika ott jóval hangsúlyosabb szerepet kapott, mint Európa legtöbb országában.

Vajon gondolta volna, hogy a közelmúltig heves viták zajlottak Angliában, hogy pontosan ki volt a londoni parlament igazi építésze?

Vajon gondolta volna, hogy Andrássy gróf azért támogatta a neogótikus stílus alkalmazását az Országháza tervpályázatán, mert rivalizálni kívánt a britekkel?

Vajon gondolta volna, hogy az építész Steindl Imre nem kívánta beengedni Munkácsy Mihály Honfoglalás című festményét az Országházba?

Szeretné megismerni a két épület születésének történetét? Szeretné bejárni kívül-belül a két parlamentet? Tudni szeretné, hogy pontosan mik a stiláris, alaprajzi és méretbéli hasonlóságok és különbségek a két ország parlamentje között?

A téma előadója: Dr. Jeney András művészettörténész, történész. 

  • Az előadás beltéri előadóteremben zajlik, időtartama kb. 1,5 óra
  • Helyszín: MagNet Közösségi Ház (1062 Budapest, Andrássy út 98.)
  • Gyülekezés  10-15 perccel az előadás kezdése előtt. 
  • Az előadáson beválthatóak a sétautalványok és a törzsvendég kártya ingyenes 5. sétalehetőség is. 

A sétára a Sétanaptárban lehet jelentkezni.

Cégek és csoportok számára a sétát itt lehet megrendelni.