Pest középkori városfala

Kutassuk fel együtt!


Időpont:

hamarosan...

Pest városát már a 13. századtól bástyákkal és árokkal övezett magas városfal vette körül. De hol is állt ez a több kilométer hosszú védővonal? Ki építtette? És hogy nézett ki? És maradványai vajon fellelhetők-e még, s ha igen, akkor pontosan hol? Sétánkon többek között ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.

A Hatvani kapu valaha az Astoria helyén állt.
A Hatvani kapu valaha az Astoria helyén állt.

Pest három egykori városkapujának érintésével végigjárjuk a mintegy 2 kilométeres városfal majdnem teljes hosszát. Azonosítjuk az egykori bástyák és rondellák helyét, a fal mentén működő fogadókat és vigalmi negyedet, lövöldét és postakocsi végállomást. Hogy lássuk és meg is érinthessük a még nagyon is létező középkori városfalat, bemegyünk néhány -  a Múzeum körútra és a Magyar utcára néző -  régi bérház belső udvarára, mélygarázsába és pincéibe, míg a Bástya parkban a városfal egy 50 méter hosszú, egybefüggő szakaszát bemutató - frissen megnyitott - kiállítóhelyen csodálkozhatunk rá a velünk élő középkor csodájára

A régi bérházak udvarán a mai napig megtalálhatóak a középkori városfal részletei.
A régi bérházak udvarán a mai napig megtalálhatóak a középkori városfal részletei.

 A hajdani városfal nyomvonalát követve hamar kiderül, hogy Pest történelmi múltja szó szerint "az utcán hever" - nekünk csupán össze kell szedegetni a mozaikdarabkákat. Ha kíváncsi a városfal titkára, csatlakozzon Ön is!

A séta vezetője: Dr. Csomós Nikolett

  • A séta időtartama kb. 2,5 óra.
  • Találkozás: a Váci utca és a Türr istván utca kereszteződésénél, a H&M előtt (1052 Váci utca 2-4.).
  • Gyülekezés a helyszínen, 10-15 perccel az indulás előtt. A sétajegy helyszíni készpénzes megvásárlása ugyanitt történik.
  • A séta végpontja a Fővám tér közelében lesz.

A sétára a Sétanaptárban lehet jelentkezni.

Csoportok számára a sétát itt lehet megrendelni.