Az arisztokrácia pompás hajlékai

Főúri élet és építészet a Palotanegyedben

Időpont:

Amint lehetséges...

A kultúra és a törvényhozás, a sport- és a lóversenyek vonzáskörében, a régi Pest városfalain túl paloták és bérházak nőttek gombamód a poros kültelkeken, mígnem a 19. század közepére - pompás elit palota-negyeddé terebélyesedve - a korabeli kulturális, politikai és gazdasági élet megannyi gyújtópontjává váltak.

A klasszicista és romantikus építészettől az olasz és francia neoreneszánszon át egészen a neobarokkig ívelő stíluskavalkád óriási lendülettel repítette a provinciális jellegű Pest-Budát az európai metropoliszok, London és Párizs éteri magasságába.

Egy nemzet múzeuma, jóformán a semmiből, elképzelhetetlen nehézségek árán, 90 napos rekordgyorsasággal felhúzott, császári elismeréssel díjazott palota, titkos, második világháborús atombunker, 27 évesen megözvegyült hétgyerekes palotaépíttető grófnő - csak néhány az izgalmas témák közül.

Végül arra is fény derül, hogy melyik az a palota, melyet az a nyughatatlan lelkületű szeszgyáros rendelt meg, aki az örök élet elixírjét kutatta, majd - a sors fura fintoraként - épp e szenvedélye vált végzetévé.

A sétát Jeney András művészettörténész vezeti.

A sétára a Sétanaptárban lehet jelentkezni. A regisztrációval nem rendelkezők számára sajnos nem tudjuk garantálni a sétán való részvételt.

Erre a sétára jelenleg nincs kijelölt időpontunk. Cégek és csoportok számára a sétát itt lehet megrendelni.