Az arisztokrácia pompás hajlékai

Főúri élet és építészet a Palotanegyedben, a Festetics és a Wenckheim palota bejárásával

Időpont:


Április 2. szombat, 10.00
A sétán védettségi igazolvány már nem szükséges.

A kultúra és a törvényhozás, a sport- és a lóversenyek vonzáskörében, a régi Pest városfalain túl paloták és bérházak nőttek gombamód a poros kültelkeken, mígnem a 19. század közepére - pompás elit palota-negyeddé terebélyesedve - a korabeli kulturális, politikai és gazdasági élet megannyi gyújtópontjává váltak.

A klasszicista és romantikus építészettől az olasz és francia neoreneszánszon át egészen a neobarokkig ívelő stíluskavalkád óriási lendülettel repítette a provinciális jellegű Pest-Budát az európai metropoliszok, London és Párizs éteri magasságába.

Egy nemzet múzeuma, jóformán a semmiből, elképzelhetetlen nehézségek árán, 90 napos rekordgyorsasággal felhúzott, császári elismeréssel díjazott palota, titkos, második világháborús atombunker, 27 évesen megözvegyült hétgyerekes palotaépíttető grófnő - csak néhány az izgalmas témák közül.

Végül arra is fény derül, hogy melyik az a palota, melyet az a nyughatatlan lelkületű szeszgyáros rendelt meg, aki az örök élet elixírjét kutatta, majd - a sors fura fintoraként - épp e szenvedélye vált végzetévé.

A sétát Jeney András művészettörténész vezeti.

  • FONTOS! EZEN A SÉTÁN CSAK VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNNYAL LEHET RÉSZT VENNI!
  • A találkozás helyszíne:  a Kálvin téri OTP előtt
  • +Költség: 1500 Ft/fő  belépőjegy a Wenckheim-palotába (Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár). A palotába gyermekek, diákok  és nyugdíjasok számára a belépő 200 Ft/fő.
  • A sétajegy a további helyszínekre a belépőjegyek árát tartalmazza.
  • A séta időtartama: kb 2,5-3 óra
  • Gyülekezés a helyszínen, 10-15 perccel az indulás előtt. A sétajegy helyszíni készpénzes megvásárlása ugyanitt történik. Kérjük, ha lehetséges, a jelentkezéskor részesítsd előnyben a készpénzmentes átutalást.
  • Fontos számunkra, hogy a sétáinkon mindenki biztonságban érezze magát. Jelenlegi különleges szabályaink itt olvashatók.
  • A séta végpontja a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárnál lesz.

A sétára a Sétanaptárban lehet jelentkezni. A regisztrációval nem rendelkezők számára sajnos nem tudjuk garantálni a sétán való részvételt.