A JÉGKORCSOLYA PESTI HISTÓRIÁJA

KORCSOLYATÖRTÉNET ÉPÜLETLÁTOGATÁSSAL ÉS FORRÓ TEÁVAL

Időpont:

legközelebb 2024 decemberben...

A Városligeti Műjégpályán egész télen rengetegen korcsolyázunk. Vannak köztünk, akik randevúzni jönnek ide, másokat a testmozgás csábít inkább, megint mások pedig csak egyszerűen megállnak egy percre a pálya mellett és gyönyörködnek a korcsolyázók nyüzsgő sokaságán.

De ismerjük vajon a jégkorcsolyázás és a városligeti pálya történetét?

Mit mesél nekünk a sokat megélt korcsolyacsarnok?

Kresz Géza, az ifjú orvos 1869 telén úgy döntött, hogy megalapítja a Pesti Korcsolyázó Egyletet. Hirdetést adott fel napilapokban, hogy tagokat toborozzon, de a hirdetésekre ekkor senki sem jelentkezett. Nem ez volt az egyetlen nehézség, amivel Kresz Gézának, majd később a korcsolyaegyletnek szembe kellett néznie. Harcoltak az időjárás szeszélyeivel, egyezkedtek a város vezetésével, próbálták meggyőzni az orvosokat arról, hogy a korcsolyázás bizony nem káros az egészségre.

Hogyan lett egy kis fabódéból impozáns korcsolyacsarnok? Illett a nőknek jégkorcsolyázni? Mi bátorította az arisztokráciát, hogy ők is kipróbálják a lábszánkát? Hogyan ismerkedtek régen a jégpályán a fiatalok? 

Sétáljanak velünk, és ismerjük meg az ország első, Európa második és egyben legnagyobb mesterséges jégfelületének kalandos történetét, látogassuk meg a díszes korcsolyacsarnokot, mindezt egy pohár lélekmelegítő forró tea kíséretében!

A fogadóépület díszterme
A fogadóépület díszterme

A sétát Beer Zsófia idegenvezető vezeti.

  • A séta időtartama: kb 1,5 óra
  • A találkozás helyszíne: a Vajdahunyad vára bejérata előtt, a jobb oldali oroszlánnál.
  • Gyülekezés a helyszínen, 10-15 perccel az indulás előtt. A sétajegy helyszíni készpénzes megvásárlása ugyanitt történik, lehetőség szerint higiénikus körülmények között. Kérjük, ha lehetséges, a jelentkezéskor részesítsd előnyben a készpénzmentes átutalást.
  • A séta végpontja a Városligetben lesz.

A sétára jelentkezni Sétanaptárban lehet.

A regisztrációval nem rendelkezők számára sajnos nem tudjuk garantálni a sétán való részvételt.

Cégek és csoportok számára a sétát itt lehet megrendelni.