A BIRODALOM VÁROSA

IDŐUTAZÁS A RÓMAI KORBA, AQUINCUM KATONAVÁROSÁBAN

Időpont:

október 22. szombat 10.00 óra

 Az egykori Aquincum katonaváros emlékeinek összessége a Dunamenti limes része.

Az ókori maradványok egy része jól láthatóan ott díszeleg Óbuda kellős közepén, egy másik része azonban az utcaszint alatt lapul, bevásárlóközpont mélyén rejtőzik, vagy épp a tízemeletes házak takarásában húzódik, szinte észrevétlenül.

Sétánk arra vállalkozik, hogy ezúttal végre teljes körűen bemutassa az egykori római katonavárost, s fényt derítsen néhány eddig talán nem is ismert helyszínre és tényre is.

Tudta például, hogy a Nagyszombat utcai amfiteátrum arénájának területe csupán néhány négyzetméterrel kisebb, mint a római Colosseum küzdőterének mérete? És hogy pontosan miről is árulkodnak a Flórián téren lévő épületmaradványok? Hogyan nézett ki egy légióstábor? Milyen volt itt a hétköznapi élet békeidőben és háborúban? Hogyan formálta át a római kultúra a sereg tőszomszédságában élő lakosság életstílusát, és hogyan alkalmazkodott Róma a helyi szokásokhoz?

A történetmesélésben nagy segítségünkre lesz az amfiteátrum, a felszíni romkert, de kicsit távolabb - részben a felszín alatt - megmutatjuk azt is, hol volt a centurio háza, a későrómai erőd, az ókori temető, vagy a praetorianus kapu. Körbejárjuk a Flórián téri felüljáró alatt elnyúló katonai fürdőt, és elmeséljük azt is, hogyan lett az ókori wellness eme csodájából helytartói palota.

De hozzájárulnak a megértéshez azok a római polgárok is, akiknek 1800 éves portréi az aluljáróban elhelyezve néznek ránk. Ők vajon mit árulnak el nekünk ennyi évszázad után?

Jöjjön velünk és fedezze fel a római birodalom katonavárosát, ezt a páratlanul gazdag római örökséget!

A sétát a téma szakértője, Dr. Csomós Nikolett történész, idegenvezető vezeti.

  • A séta időtartama: kb 2,5 óra
  • A találkozás helyszíne: III. kerület, a katonavárosi amfiteárum főbejárata előtt (Szőlő utca felől)
  • Gyülekezés a helyszínen, 10-15 perccel az indulás előtt. A sétajegy helyszíni készpénzes megvásárlása ugyanitt történik. Kérjük, ha lehetséges, a jelentkezéskor részesítsd előnyben a készpénzmentes átutalást.
  • Fontos számunkra, hogy a sétáinkon mindenki biztonságban érezze magát. Jelenlegi különleges szabályaink itt olvashatók.
  • A séta végpontja az Aquincum Hotelnél lesz.

A sétára jelentkezni Sétanaptárban lehet. 

A regisztrációval nem rendelkezők számára sajnos nem tudjuk garantálni a sétán való részvételt. 

Cégek és csoportok számára a sétát itt lehet megrendelni.