A BIRODALOM VÁROSA

IDŐUTAZÁS A RÓMAI KORBA, AQUINCUM KATONAVÁROSÁBAN

Időpont:

Július 3. szombat, 15.00 óra

A sétára védettségi igazolvány nem szükséges. 

 Az egykori Aquincum katonaváros emlékeinek összessége - a Dunamenti limes részeként - nemrég az UNESCO elé került, és könnyen lehet, hogy fővárosunk hamarosan újabb világörökségi helyszínnel gyarapodik.

Az ókori maradványok egy része jól láthatóan ott díszeleg Óbuda kellős közepén, egy másik része azonban az utcaszint alatt lapul, bevásárlóközpont mélyén rejtőzik, vagy épp a tízemeletes házak takarásában húzódik, szinte észrevétlenül.

Sétánk arra vállalkozik, hogy ezúttal végre teljes körűen bemutassa az egykori római katonavárost, s fényt derítsen néhány eddig talán nem is ismert helyszínre és tényre is.

Tudta például, hogy a Nagyszombat utcai amfiteátrum arénájának területe csupán néhány négyzetméterrel kisebb, mint a római Colosseum küzdőterének mérete? És hogy pontosan miről is árulkodnak a Flórián téren lévő épületmaradványok? Hogyan nézett ki egy légióstábor? Milyen volt itt a hétköznapi élet békeidőben és háborúban? Hogyan formálta át a római kultúra a sereg tőszomszédságában élő lakosság életstílusát, és hogyan alkalmazkodott Róma a helyi szokásokhoz?

A történetmesélésben nagy segítségünkre lesz az amfiteátrum, a felszíni romkert, de kicsit távolabb - részben a felszín alatt - megmutatjuk azt is, hol volt a centurio háza, a későrómai erőd, az ókori temető, vagy a praetorianus kapu. Körbejárjuk a Flórián téri felüljáró alatt elnyúló katonai fürdőt, és elmeséljük azt is, hogyan lett az ókori wellness eme csodájából helytartói palota.

De hozzájárulnak a megértéshez azok a római polgárok is, akiknek 1800 éves portréi az aluljáróban elhelyezve néznek ránk. Ők vajon mit árulnak el nekünk ennyi évszázad után?

Jöjjön velünk és fedezze fel a római birodalom katonavárosát, ezt a páratlanul gazdag római örökséget!

A sétát a téma szakértője, Dr. Csomós Nikolett történész, idegenvezető vezeti.

  • A séta időtartama: kb 2,5 óra
  • A találkozás helyszíne: III. kerület, a katonavárosi amfiteárum főbejárata előtt (Szőlő utca felől)
  • Gyülekezés a helyszínen, 10-15 perccel az indulás előtt. A sétajegy helyszíni készpénzes megvásárlása ugyanitt történik. Kérjük, ha lehetséges, a jelentkezéskor részesítsd előnyben a készpénzmentes átutalást.
  • Fontos számunkra, hogy a sétáinkon mindenki biztonságban érezze magát. Jelenlegi különleges szabályaink itt olvashatók.
  • A séta végpontja az Aquincum Hotelnél lesz.

A sétára jelentkezni Sétanaptárban lehet. 

A regisztrációval nem rendelkezők számára sajnos nem tudjuk garantálni a sétán való részvételt. 

Cégek és csoportok számára a sétát itt lehet megrendelni.