A BIRODALOM VÁROSA

IDŐUTAZÁS A RÓMAI KORBA, AQUINCUM KATONAVÁROSÁBAN

Időpontok:

június  29. szombat 15.00


Sétánk arra vállalkozik, hogy teljes körűen bemutassa a 3. századi római katonavárost, s fényt derítsen néhány kevéssé ismert - a tízemeletes házak árnyékában, a föld alatt, netán épp egy bevásárlóközpont mélyén megbúvó - izgalmas helyszínre is.

Tudta például, hogy a Nagyszombat utcai amfiteátrum arénájának területe csupán néhány négyzetméterrel kisebb, mint a római Colosseum küzdőterének mérete? És hogy pontosan miről is árulkodnak a Flórián téren lévő épületmaradványok? Hogyan nézett ki egy római legio tábor? Milyen volt itt a hétköznapi élet békeidőben és háborúban? Hogyan formálta át a római kultúra a sereg szomszédságában élő lakosság életstílusát, és hogyan alkalmazkodott Róma a helyi szokásokhoz?

A történetmesélésben nagy segítségünkre lesz az amfiteátrum, a Flórián téri romkert, de megmutatjuk azt is, hol volt a centurio háza, a későrómai erőd, az ókori temető, vagy a praetorianus kapu. A Flórián téri felüljáró alatt elnyúló katonai fürdő kapcsán elmeséljük azt is, hogyan lett az ókori wellness eme csodájából helytartói palota.

De hozzájárulnak a megértéshez azok a római polgárok is, akiknek 1800 éves portréi az aluljáróban elhelyezve néznek ránk. Ők vajon mit árulnak el nekünk ennyi évszázad után?

Jöjjön velünk és fedezze fel a római birodalom katonavárosát, ezt a páratlanul gazdag római örökséget!

A sétát a téma szakértője, Dr. Csomós Nikolett történész, idegenvezető vezeti.

  • A séta időtartama: kb 2,5 óra
  • A találkozás helyszíne: III. kerület, az óbudai nagy amfiteárum főbejárata előtt (Szőlő utca felől).
  • Gyülekezés a helyszínen, 10-15 perccel az indulás előtt. A sétajegy helyszíni készpénzes megvásárlása ugyanitt történik. Kérjük, ha lehetséges, a jelentkezéskor részesítsd előnyben a készpénzmentes átutalást.
  • A séta végpontja az Aquincum Hotelnél lesz.

A sétára jelentkezni Sétanaptárban lehet. 

A regisztrációval nem rendelkezők számára sajnos nem tudjuk garantálni a sétán való részvételt. 

Cégek és csoportok számára a sétát itt lehet megrendelni.