A BUDAI VERSÁLIA

KIRÁLYI PALOTÁNK ARANYKORA

Időpont: 

  • hamarosan...

1867-ben megtörtént az osztrák-magyar kiegyezés. Kelet-Közép Európában kétközpontú monarchia született:  Bécs és Budapest egyaránt pompás fővárossá épült. 

Sissi, a magyarok rajongott királynéja a kezdeményezés mellé állt: a Budapesti Királyi Palotát bővíteni kell!

A hatalmas építkezés a Várhegy tereprendezésével kezdődött. Magyarország válogatott szakemberei hihetelen mérnöki bravúrokkal oldották meg a feladatot. Párját ritkítóan pompás, a korábbihoz képest háromszorosára növelt méretű királyi rezidencia készült el itt a századfordulón Hauszmann Alajos építőművész tervrajzai alapján. 

A nagyrészt neobarokk stílusú palota együttes megalkotása tehetséges magyar művészek és iparosok hadának csúcsteljesítménye volt.

Sétánk során felidézzük a virágzó aranykort, amikor fényes termek és királyi pompa között uralkodók és magasrangú főurak adtak egymásnak találkát az egykor csodás mennyezeti freskókkal, porcelánnal és csillogó aranyozással díszített reprezentatív termekben.

Mik voltak azok a romboló események és végzetes döntések, amik végül a pusztuláshoz vezettek?

Eredeti részletek után kutatva bejárjuk környéket. Kiderítjük, mi maradt mára a palota fénykorából, mely még jelenlegi állapotában is a budapesti panoráma lenyűgöző alkotórésze!

A sétát a neoreneszánsz építészet szakértője, Dr. Jeney András történész és művészettörténész vezeti.

  • A séta időtartama: kb 2,5 óra
  • A találkozás helyszíne: a Várkert Bazár bejárata előtt, Ybl Miklós szobránál
  • Gyülekezés a helyszínen, 10-15 perccel az indulás előtt. A sétajegy helyszíni készpénzes megvásárlása ugyanitt történik, lehetőség szerint higiénikus körülmények között. Kérjük, ha lehetséges, a jelentkezéskor részesítsd előnyben a készpénzmentes átutalást.
  • Fontos számunkra, hogy a sétáinkon mindenki biztonságban érezze magát. Jelenlegi különleges szabályaink itt olvashatók.
  • A séta végpontja a Budai Várban lesz.

A sétára jelentkezni Sétanaptárban lehet. 

A regisztrációval nem rendelkezők számára sajnos nem tudjuk garantálni a sétán való részvételt. 

Cégek és csoportok számára a sétát itt lehet megrendelni.