"A várban lakni világnézet."

A budavári arisztokrácia élete és végnapjai


Időpont: 

hamarosan...

Sétánk során bemutatjuk a vári nemesség egykori lakóházait, s a "ki hol lakott" kérdésén túl elmesélünk egy-egy történetet róluk úgy, ahogy azt a kortárs Jókai Mór, vagy később Kosztolányi Dezső és Tóth Árpád látta (s mesélte volna a Szentháromság utcai Huber-féle Sör- és Borház egyik asztalánál egy fenséges libamáj mellett).

Lesznek itt terítéken pletykák, botrányok, rangon aluli és felüli kapcsolatok, politikai pálfordulások s más (nem éppen nemes jellemre valló) esetek.

Menet közben feltárul persze a vári arisztokraták hétköznapinak éppen nem mondható "hétköznapi" élete is. Vajon mi jelentette többségük számára a nemesi attitűdöt? A szigorú viselkedési szabályok, az etikett? Az öltözködési kódex? Az előre elrendezett kékvérű házasságok? A francia nevelőnő és a gardedám? Netán a kaszinó, a vadászat, a világjárás? Utánajárunk.

Képzeletbeli "vendéglátóink" igen előkelők lesznek - csupa báró, gróf és herceg. Sőt, főherceg! Széchenyi, Sztáray, Berg, Augusz, Zichy, Hatvany, Pallavicini, Szapáry, Hadik, Edelsheim-Gyulay, Batthyány.... S akkor a beházasodó külföldi pénzarisztokraták és a frissen nemesített nagypolgári zsidó famíliák sarjait még nem is említettük...

A budavári házak színes homlokzatai, a kapuk mögött meghúzódó bájos belső udvarok és a macskaköves utcák meglepően változatos családtörténeteket beszélnek el. 

Jöjjön velünk Ön is erre a felfedezésre!  

  • A séta időtartama: kb 2,5 óra
  • A találkozás helyszíne: a Kapisztrán téren, a Magdolna toronynál
  • Gyülekezés a helyszínen, 10-15 perccel az indulás előtt. A sétajegy helyszíni készpénzes megvásárlása ugyanitt történik. Kérjük, ha lehetséges, a jelentkezéskor részesítsd előnyben a készpénzmentes átutalást.
  • A séta végpontja a budavári Dísz téren lesz

A séta vezetője: Dr. Csomós Nikolett történész, idegenvezető.

A sétára jelentkezni a Sétanaptárban lehet. 

Cégek és csoportok számára a sétát itt lehet megrendelni.