A KELETI DIADALKAPU

A KELETI PÁLYAUDVAR HISTÓRIÁJA ÉS MŰVÉSZETE

időpont: 

hamarosan...

Sétánkon kívül-belül bejárjuk az egyik legjelentősebb budapesti pályaudvart, "kelet kapuját", amely egyben hazánk legforgalmasabb vasútállomása. Vajon kik voltak azok a kiemelkedő alkotók, akik létrehozták ezt a monumentális méretű és dekoratív historizáló épületegyüttest? A hatalmas kaput formázó épületet már átadásakor, 1884-ben a Ganz-gyár által megvalósított elektromos világítással látták el, amely akkoriban valóságos csodának számított!

Megismerkedünk a fiatalon elhunyt, de a magyar vasúti, egyúttal a tengeri és folyami közlekedést nagymértékben megreformáló, káprázatos életművet maga után hagyó miniszterrel, Baross Gáborral is.

Vajon építésekor miért hívták a Keletit, szemben a Nyugatival a magyarok pályaudvarának?

Vajon milyen társadalmi változások tanúja volt az épületet körbeölelő tér? Vajon milyen élet zajlott itt a múlt századforduló idején, amikor a pályaudvar még fényes ünnepségek helyszíne volt és amikor az épület előtt a nyüzsgő és színes "cselédkorzó" működött?

A séta során meglátogatunk egy különös, közönségtől elzárt helyet is. Végül bejárjuk az ország egyik legnagyobb alapterületű, nagy értékű falképekkel díszített helyiségét, melyben egytől-egyig kielemezzük Than Mór és Lotz Károly pazar remekműveit. 

A sétát a neoreneszánsz építészet szakértője, Dr. Jeney András történész és művészettörténész vezeti.

  • A séta időtartama: kb 2 óra
  • A találkozás helyszíne: a Baross téren, Baross Gábor szobránál
  • Gyülekezés a helyszínen, 10-15 perccel az indulás előtt. 
  • A séta végpontja a Keleti pályaudvaron lesz.

A sétára jelentkezni Sétanaptárban lehet. 

A regisztrációval nem rendelkezők számára sajnos nem tudjuk garantálni a sétán való részvételt. 

Cégek és csoportok számára a sétát itt lehet megrendelni.