ADVENT A RÉGI PESTEN

KARÁCSONYVÁRÓ SÉTA


Időpontok:

november 27. vasárnap, 10.00 óra
december 11. vasárnap, 10.00 óra

A 19. század eleji polgárosodással előtérbe lépett a család kultusza, a karácsony megünneplésének legfontosabb helyszínévé az otthon vált; ugyanakkor az adventi készülődés fő terepe továbbra is az utca és a templom maradt. 

Fő tér (ma Március 15. tér és környéke) 1845-ben
Fő tér (ma Március 15. tér és környéke) 1845-ben

Pesten az 1820-as években német mintára honosodott meg a karácsonyfaállítás szokása, ám kiépített Dunakorzó, szilárd burkolatú utcák és tágas terek híján kezdetben csupán a befagyott Duna jegén árulták az örökzöldeket, a háziasszonyok pedig a pesti Fő téren vásárolták meg a dísznek szánt almát és diót a karácsonyfára, továbbá a karácsonyi menü alapanyagait. Az ekkor még luxusnak számító mézeskalácsot, emlékkönyvet vagy hintalovat viszont csak a módosabb szülők voltak képesek megvásárolni gyermekeiknek a Belvárosi Plébániatemplom tőszomszédságában felállított, gyertyákkal és mécsesekkel megvilágított fabódékban. 

Valahogy így kezdődött a "karácsonyi vásár" Pesten. 

A Gizella (Vörösmarty) tér 1905 telén
A Gizella (Vörösmarty) tér 1905 telén
Karácsonyi bevásárlás 1902-ben
Karácsonyi bevásárlás 1902-ben

Néhány évtized elteltével azonban Pestből igazi világváros lett: a Fő teret elsöpörte, a Fő utcából pedig Váci utcát csinált a modernizáció, és a "boldog békeidőkben" már vadonatúj, fényes üzletsor várta a globalizálódó világ csábításainak buzgón hódoló pesti lakosok apraját-nagyját. A századfordulón már nem csak a gyermekek, de a felnőtt rokonok, sőt a cselédség is elvárta, hogy a fa alatt az adventi vásárban beszerzett meglepetés várja, s ez alaposan átalakította a korabeli kereslet-kínálatot. Adventi böjt és szigorú önmegtartóztatás helyett ráadásul vidám utcai evés-ivásnak kezdett hódolni a pestiek többsége, a karácsonyvárás klasszikus elemei - adventi koszorútól a gyertyákig - pedig a templom helyett/mellett a karácsonyi vásárok állandó kellékévé váltak. 

Bizony teljesen más volt az a szinte "falusias" pesti advent, amit Petőfi Sándor és a fiatal Liszt Ferenc látott a város utcáin járva-kelve, mint az a színtiszta "karácsonyi örömvásárlás", amiről Podmaniczky Frigyes vagy Jókai Mór a századfordulón beszámol!

Amikor még nem volt online rendelés, sőt, még pláza sem...
Amikor még nem volt online rendelés, sőt, még pláza sem...

Múltidéző sétánk - részben korabeli beszámolókat is segítségül hívva - a pesti advent történetét göngyölíti fel az egykori Színház (Vörösmarty) tértől a régi pesti Fő (Váci) utcán át a Belvárosi Plébániatemplom mellett létesült egykori Fő térig haladva. A túra végén látogatást teszünk Pest legrégibb templomában, mely ma is e nagyszabású kulturális változások néma tanúja.

A séta vezetője: Dr Csomós Nikolett idegenvezető, történész.

  • A séta időtartama kb. 2 óra.
  • A találkozás helyszíne: V. ker. Vörösmarty tér, az oroszlános kút mellett.
  • Gyülekezés a helyszínen, 10-15 perccel az indulás előtt. A sétajegy helyszíni készpénzes megvásárlása ugyanitt történik.
  • A Belvárosi Plébániatemplomben a látogatók számára kötelező a maszk használata.
  • A séta végpontja a Belvárosi Plébániatemplomben lesz.

A sétára a Sétanaptárban lehet jelentkezni.

A regisztrációval nem rendelkezők számára sajnos nem tudjuk garantálni a sétán való részvételt. 

Cégek és csoportok számára a sétát itt lehet megrendelni.