BUDAVÁR ÉKKÖVEI: A MÁTYÁS-TEMPLOM ÉS A HALÁSZBÁSTYA 

A VELÜNK ÉLŐ TÖRTÉNELEM

Időpont:

július 20. szombat 10.30 óra

A Mátyás-templom, a Halászbástya és a tőlük karnyújtásnyira álló történelmi épületek a főváros fontos jelképei. Sétánk során azonban egy kicsit alaposabban a kulisszák mögé nézünk.

A Szentháromság téren, Budavár szívében körbejárva felgöngyölítjük az elmúlt 700 év legfontosabb budavári eseményeit és nyomon követjük, hogyan alakult át a tér arculata az idők során. Mesélünk a városháza pincéinek rejtélyéről, a "fekete levesről", a kolostorból lett luxushotelről, egy kémközpontról, sőt, a Szent István szobor talapzatára becsempészett alakokról is.

A Halászbástya emeleti kilátóteraszán tisztázzuk, mi köze a halászoknak a budai bástyákhoz, majd elmerülünk a főváros szédületes UNESCO világörökségi panorámájában.

Végül a Mátyás templom belső terének bejárása során kifürkésszük a budavári Fekete Madonna titkát, szóra bírjuk a templom kőoszlopaiba faragott szerzeteseket, a falakra pingált történelmi eseményeket és az ólmozott üvegablakok alakjait, de megidézünk királykoronázásokat és uralkodói esküvőket is, sőt, felkeresünk egy királysírt és élvezzük a templomtér pazar látványát az uralkodói karzatról.

A séta vezetője: Dr. Csomós Nikolett történész, idegenvezető

  • A séta időtartama: kb 2 óra
  • A találkozás helyszíne: a Szentháromság téren, a Szentháromság oszlopnál
  • Gyülekezés a helyszínen, 15 perccel az indulás előtt. 
  • + költség: 1200 Ft/fő belépő a Halászbástya kilátóteraszára (nyugdíjas-és diákkedvezménnyel 600 Ft) + 2300 Ft/fő egységesen kedvezményes árú belépő a Mátyás-templomba. A belépődíjakat a találkozás helyszínén készpénzben kell megfizetni.
  • További kedvezmények:   6 év alatti gyermekek a kilátóteraszra és a templomba is ingyen mehetnek be. A kilátóteraszra nem kell belépőjegyet fizetni rokkantsági járadékban, – ellátásban, illetve baleseti rokkantsági nyugdíjban részesülőknek, hadigondozottaknak, mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkező személyeknek, valamint egyedi azonosítóval ellátott I. Kerület Kártya tulajdonosoknak. A templomba a belépőjegyet e feltételek mellett is meg kell fizetni.
  • A séta végpontja ugyanitt lesz.

A sétára jelentkezni Sétanaptárban lehet.

A programon csak visszaigazolt foglalással lehetséges a részvétel!

Cégek és csoportok számára a sétát itt lehet megrendelni.