SZECESSZIÓS POMPA A PESTI VILLANEGYEDBEN

A Ráth György-villa és Szecessziós Múzeum megtekintésével

Időpont: 

hamarosan...

Kifinomult ízlés, stílusos elegancia, értő gazdagság.

A Liget szomszédságában, árnyat adó gesztenyefák sorfalai között visszasétálunk Budapest csillogó aranykorába. Az elfeledett, fényűző múltba, amikor a város szélén, a kertek között jómódú polgárok tűntek fel ismert építészek és élénk képzeletű művészek társaságában, akiknek ötletei nyomán pár év alatt Pest legragyogóbb villái emelkedtek ki a semmiből.

Csak a legbátrabbak választották a szecessziót.

Az új, merész és lázadó stílust, amely hirtelen maga mögé utasította a szelíden harmonikus reneszánsz, az ünnepélyes barokk vagy a kiegyensúlyozott klasszicizmus értékeit.

Az új művészeti áramlat új modellt választott magának: a burjánzó természetet, amelynek hullámzó ritmusából a találékony művészek inspirációt merítettek. Kígyózó vonalak, átszellemült spirálisok, misztikus virágok, pazarul organikus díszítmények lepték el a házak homlokzatát, előtereit, lépcsőházát - minden épület egységes műalkotássá vált.

Mi a különbség a brit, a belga, a francia, az osztrák vagy a magyar szecesszió között?

A Fasorban sétálva könnyű észrevenni, hogy a múlt századforduló tehetős megrendelői és leleményes művészei az új stílus ezer arcát mutatják be nekünk.

Jöjjenek velünk, lépjünk be a varázslatos szecesszió titokzatos kapuján! 

A séta második felében meglátogatjuk és szakértő vezetéssel megismerjük Ráth György pompázatos otthonát, ahol jelenleg az Iparművészeti Múzeum újonnan berendezett, különleges  és ámulatba ejtő szecessziós gyűjteménye csodálható meg. 

A szecessziós ebédlő és a fogadószoba századfordulós magyarországi otthonokba nyújt bepillantást, míg a polcokon Zsolnay kerámiákat, Gallé és Tiffany üvegeket, Lalique ékszereket csodálhatunk meg. Két kortárs üvegművész szecesszió-ihlette művei által Ráth szellemiségének megfelelően a régmúlt és a jelen alkotásai együtt vannak jelen a villában.


A séta és a múzeumi tárlat vezetője: Szarvasy Eszter idegenvezető, tájépítész.

  • A séta időtartama kb. 3 óra
  • A találkozás helyszíne: a Városligeti Fasor és a Dózsa György út sarkán, a MOL BUBI kerékpárkölcsönzőnél.
  • Gyülekezés a helyszínen, 10-15 perccel az indulás előtt. A sétajegy helyszíni készpénzes megvásárlása ugyanitt történik, lehetőség szerint higiénikus körülmények között. Kérjük, ha lehetséges, a jelentkezéskor részesítsd előnyben a készpénzmentes átutalást.
  • + költség: 1500 Ft/fő kedvezményes belépőjegy a múzeumba.
  • A séta végpontja a Ráth György villában lesz.
  • FIGYELEM! A sétán kívülről megnézzük, de belül nem látogatjuk meg a Kőrössi villát. A villa látogatása külsős csoportok számára nem lehetséges.

A sétára a Sétanaptárban lehet jelentkezni. 

A kibővített sétát a múzeum szabályai miatt csak korlátozott létszámmal tudjuk indítani. A regisztrációval nem rendelkezők számára sajnos nem tudjuk garantálni a sétán való részvételt!

Cégek és csoportok számára a sétát itt lehet megrendelni.