Szecessziós pompa a pesti villanegyedben

A Ráth-villa és szecessziós múzeum megtekintésével


Kifinomult ízlés, stílusos elegancia, értő gazdagság.

A Liget szomszédságában, árnyat adó gesztenyefák sorfalai között visszasétálunk Budapest csillogó aranykorába. Az elfeledett, fényűző múltba, amikor a város szélén, a kertek között jómódú polgárok tűntek fel ismert építészek és élénk képzeletű művészek társaságában, akiknek ötletei nyomán pár év alatt Pest legragyogóbb villái emelkedtek ki a semmiből.

Székács-villa
Székács-villa

Csak a legbátrabbak választották a szecessziót.

Az új, merész és lázadó stílust, amely hirtelen maga mögé utasította a szelíden harmonikus reneszánsz, az ünnepélyes barokk vagy a kiegyensúlyozott klasszicizmus értékeit.

Az új művészeti áramlat új modellt választott magának: a burjánzó természetet, amelynek hullámzó ritmusából a találékony művészek inspirációt merítettek. Kígyózó vonalak, átszellemült spirálisok, misztikus virágok, pazarul organikus díszítmények lepték el a házak homlokzatát, előtereit, lépcsőházát - minden épület egységes műalkotássá vált.

Kőrössy-villa
Kőrössy-villa

Mi a különbség a brit, a belga, a francia, az osztrák vagy a magyar szecesszió között?

A Fasorban sétálva könnyű észrevenni, hogy a múlt századforduló tehetős megrendelői és leleményes művészei az új stílus ezer arcát mutatják be nekünk.

A séta végén lehetőség nyílik a Ráth György-villa megtekintésére, ahol jelenleg az Iparművészeti Múzeum újonnan berendezett, különleges szecessziós gyűjteménye csodálható meg. A csoport jelentős kedvezménnyel, féláron (2000 Ft/fő helyett 1000 Ft/fő) látogathatja meg a múzeumot, ahol idegenvezetőnk részletes szakvezetést tart a villáról és a gyűjteményről. A sétán a múzeum megtekintése nélkül is részt lehet venni.

 

Ahogy a Ráth-villa ünnepélyes megnyitóján elhangzott:
"A szecessziós ebédlő és a fogadószoba századfordulós magyarországi otthonokba nyújt bepillantást, látványtári elrendezésben Zsolnay kerámiákat, Gallé és Tiffany üvegeket, Lalique ékszereket csodálhatnak meg a látogatók. Két kortárs üvegművész szecesszió-ihlette művei által Ráth szellemiségének megfelelően a régmúlt és a jelen alkotásai együtt vannak jelen a villában."

Jöjjenek velünk, lépjünk be a varázslatos szecesszió titokzatos kapuján!


A séta vezetője a sokak által már ismert és elismert Szarvasy Eszter. 

Erre a sétára jelenleg nincs kijelölt időpont.