Szerzetesek, gyógyvizek, villák

Felhévíz és Rózsadomb 1000 éves múltja

Gül Baba türbéje látogatásával


Időpontok

június 8. szombat 15.00 

július 13. szombat 15.00 

A mai Margit-híd budai hídfőjének környéke az Árpád-kor hajnalától lakott: a szőlőskertek és vízimalmok hasznából a Nyulak-szigeti apácák és a johannita lovagok is bőségben éltek. 

Később, a török hódoltság idején állandó helyőrség jelent meg,  katonai tábort, lőportárat, és végre tisztességes fürdőket is építettek. Egyidejűleg, már Szulejmán szultánnal megérkeztek az első muszlim szerzetesek is, kik felhévízen több kolostort emeltek és a muszlim temetőt is működtették.  

Ennek egyik legszebb példája Gül Baba türbéje, az Ottomán Birodalom Isztambultól legtávolabb eső ilyen jellegű építménye Európában. Sétánk során belülről is megtekintjük a frissen felújított, s immár több mint 450 éves épületet, benne a síremlékkel, majd a szomszédos, vadonatúj múzeumban boncolgatjuk tovább a török-kori szerzetesség szálait.

Egyet garantálhatunk: a séta végére néhány romantikus - ám korántsem igaz - mítosz és történelmi tévhit végleg megdől majd. Ha kíváncsi a tényekre, jöjjön velünk!

A séta nehézségi foka: kb. 1.3 km gyaloglás, nagyrészt sík terepen, kivéve a Gül baba utcában, ahol egy 140 méteres szakaszon enyhe emelkedőre, majd a türbe megközelítésekor kb. 80 lépcsőre kell számítani (kapaszkodó van!).

A séta vezetője: Dr. Csomós Nikolett 

  • A séta időtartama kb. 2,5 óra.
  • Találkozás a Margit híd budai hídfőjénél, az Árpád fejedelem útja és a Vidra utca kereszteződésében, a parkban.
  • Gyülekezés a helyszínen, 10-15 perccel az indulás előtt. A sétajegy helyszíni készpénzes megvásárlása ugyanitt történik.
  • A séta végpontja Gül Baba türbéjénél lesz.

A sétára a Sétanaptárban lehet jelentkezni. 

Csoportok számára a sétát itt lehet megrendelni.