Az Andrássy út ékes palotái 

AZ ERZSÉBET TÉRTŐL AZ OKTOGONIG

Időpont:

augusztus 3. szombat 15.00 óra


A magyar építőművészet leglátványosabb fejlődése az 1867-es osztrák-magyar kiegyezést követően vette kezdetét, s tartott egészen a századfordulóig. Építészetünk óriási lemaradását pótoltuk ezekben az évtizedekben. Ezt a sikert a dualizmus korának káprázatos gazdasági prosperitása tette lehetővé. Szinte minden magyarországi város magja ekkor nyerte el mai impozáns képét, de a legnagyobb szabású városrendezési akciókra főleg a Béccsel rivalizáló Budapesten került sor.

A magyarországi historizáló építészet egyik csúcsteljesítménye az elegáns sugárút, az Andrássy út kiépítése. Az elkészült művet kezdeményezőjéről, Andrássy Gyula miniszterelnökről nevezték el.

Sétánk az Erzsébet tér északkeleti csücskétől az Oktogonig vezet majd. Mindeközben feltárul majd a múlt, úgy ahogy azt korábban nem ismertük, megismerkedve a pompás palotabérházak és középületek építtetőivel és lakóival, akik a születési- és pénzarisztokrácia köreiből kerültek ki.

Kerüljünk bensőséges viszonyba az ismertebb (Ybl Miklós, Lechner Ödön) és a mára már kissé elfeledett nevű zseniális építészekkel is (Feszty Adolf, Freund Vilmos, Petschacher Gusztáv), akik ezt a nemzetközi rangú csodát megvalósították - ne feledjük, az útvonal az UNESCO Világörökség része! 

Gyönyörködjünk értő szemmel a sugárút és közvetlen környékének homlokzataiban és enteriőrjeiben, és hallgassuk a korabeli bulvár meghökkentő történeteit!

A séta vezetője:  Dr. Jeney András művészettörténész és történész

  • A séta időtartama kb. 3 óra.
  • Találkozás a Deák téren az Evangélikus templom előtt (V. kerület).
  • Gyülekezés a helyszínen, 10-15 perccel az indulás előtt. A sétajegy helyszíni készpénzes megvásárlása ugyanitt történik.
  • A séta végpontja az Oktogonnál várható.

A sétára a Sétanaptárban lehet jelentkezni.
A regisztrációval nem rendelkezők számára sajnos nem tudjuk garantálni a sétán való részvételt. 

Csoportok számára a sétát itt lehet megrendelni.