Zsidó hagyományok, zsidó hétköznapok

Zsidó hagyományok, zsidó hétköznapok


Időpont: Amint lehetséges...

Kóserolás, kipa, hanukai menóra, cicesz, mezuza, sabbat - de vajon mit jelentenek e zsidó kifejezések? Bernard Schwartz, Fuchs Vilmos, Reich Jenő, Spitzer Rezső - tipikus zsidó nevek, de vajon kik voltak ők? S ha már a neveknél tartunk: honnan erednek a híres "Kohn és Grün" viccek? Hogyan lett Alsó-Országútból Dohány utca? S miért pont egy katolikus németet bíztak meg a főváros legnagyobb zsinagógájának tervezésével? Hol volt Pest első - zsidók által működtetett - mozija? S hol kezdte világkarrierjét a világhírű fotóművész Robert Capa vagy az olimpikon Petschauer Attila?

Megannyi kérdés, amelynek megválaszolása segít megérteni, hogyan tudott a pesti zsidóság olyan mélyen beágyazódni a magyar kultúrába, kitermelve a gróf Széchenyi István által is annyira hiányolt gazdasági és intellektuális középosztályt. Zsidó embertársaink életvitelének, szokásainak, hagyományainak megértésére annál nagyobb szükségünk van, minél inkább belátjuk, hogy zsidók és magyarok évszázados együttélése a történelmi szálak néha szétválaszthatatlan egymásba gabalyodását is eredményezte, kialakítva egy széttéphetetlen, örök sorsközösséget népeink között.

Sétánk a régi pesti városfaltól indul (föld alatti maradványait meg is nézzük), majd lépésről-lépésre felgöngyölítjük a pesti zsidóság közel 230 éves történetét. Részletesen elmagyarázzuk az alapvető zsidó hagyományokat és szokásokat. Bemutatjuk a zsidó vallás legfontosabb előírásait és belülről is bemutatjuk a főváros egyik legpompásabb szecessziós gyöngyszemét: a Kazinczy utcai zsinagógát. 

Végezetül az újonnan megnyílt Zsidó Történeti Tár segítségével bepillantunk hagyományos pesti zsidó otthonokba is, a hétköznapok keresztmetszetébe helyezve vizsgálódásunkat.

Tartson velünk e különleges történelmi-kulturális-néprajzi egyvelegre, mely során a pesti zsidó élet teljes spektrumát ismerheti meg részletesen!

A séta vezetője: Dr. Csomós Nikolett