"A várban lakni világnézet"

A budavári arisztokráci élete és végnapjai, egy barokk főúri palota megtekintésével


Időpont: Október 3. szombat, 9.45

Sétánk során - a még látható mellett - igyekszünk rekonstrukciók segítségével bemutatni a vári nemesek már nem létező vagy jelentősen átalakult egykori lakóházait, s a "ki hol lakott" kérdésén túl elmesélni egy-egy történetet róluk úgy, ahogy azt a kortárs Jókai Mór, vagy később Kosztolányi Dezső és Tóth Árpád látta (s mesélte volna a Szentháromság utcai Huber-féle Sör- és Borház egyik asztalánál egy fenséges libamáj mellett).

Lesznek itt terítéken pletykák, botrányok, rangon aluli és felüli kapcsolatok, politikai pálfordulások s más (nem éppen nemes jellemre valló) esetek.

Menet közben feltárul persze az Úri utcai arisztokraták hétköznapinak éppen nem mondható "hétköznapi" élete is. Vajon mi jelentette többségük számára a nemesi attitűdöt? A szigorú viselkedési szabályok, az etikett? Az öltözködési kódex? Az előre elrendezett kékvérű házasságok? A francia nevelőnő és a gardedám? Netán a kaszinó, a vadászat, a világjárás? Utánajárunk.

Képzeletbeli "vendéglátóink" igen előkelők lesznek - csupa báró, gróf és herceg. Sőt, főherceg! Széchenyi, Sztáray, Berg, Augusz, Vay, Zichy, Hatvany, Pallavicini, Szapáry, Hadik, Edelsheim-Gyulay, Batthyány.... S akkor a beházasodó külföldi pénzarisztokraták és a frissen nemesített nagypolgári zsidó famíliák sarjait még nem is említettük, pedig a honi arisztokráciáról alkotott képünket ők tették igazán színessé.

A séta végén szakértő vezetésével bejárjuk a ma már csak csoportok által látogatható főúri lakhelyet, az igen hangulatos De la Motte-Beer palotát. 

  • +Költség: 600Ft egységes kedvezményes belépőjegy a De la Motte-Beer palotába a helyszínen. 
  • A séta időtartama: kb 2,5 óra
  • A találkozás helyszíne: a Kapisztrán téren, a Magdolna toronynál
  • Gyülekezés a helyszínen, 10-15 perccel az indulás előtt. A sétajegy helyszíni készpénzes megvásárlása ugyanitt történik. Kérjük, ha lehetséges, a jelentkezéskor részesítsd előnyben a készpénzmentes átutalást.
  • Fontos számunkra, hogy a sétáinkon mindenki biztonságban érezze magát. Jelenlegi különleges szabályaink itt olvashatók.
  • A séta végpontja a De la Motte-Beer palotában, a Dísz téren lesz.

A séta vezetője: Dr. Csomós Nikolett történész, idegenvezető.

A sétára jelentkezni a Sétanaptárban lehet. 

Cégek és csoportok számára a sétát itt lehet megrendelni.