NAGY BUDAI VÁRFALSÉTA

TÖRTÉNELMI SÉTA A BUDAI VÁRFAL MENTÉN

Ennek a sétának nincs kijelölt időpontja.

Fővárosunk egyik legszebbnek tartott szegletét, a budai várhegyet dél, kelet, észak és nyugat felől egymásba kapaszkodó sétányrendszert járjuk végig történelmi alapossággal.

Végigkísérjük a várfal építését, rekonstruáljuk bástyáit, védműveit. Megidézzük ostromait, véres visszavételét a töröktől 1686-ban, kulcsszerepét az 1848/49-es szabadságharcban, majd szomorú sorsát 1944/45-ben.

Megvizsgáljuk, hogy a különböző korokban kik és hogyan éltek a Budát védelmező hatalmas falak közvetlen közelében. Lesz múltidézés török pasák, magyar vitézek, rabbik, papok, irodalmi nagyságok, alkotóművészek, kényes arisztokraták, nagyra törő építészek, katonák és kémek regénybe illően izgalmas - ám igaz - élettörténeteinek segítségével.

Végül a sok izgalom után nyugodtabb vizekre evezünk és megpróbáljuk megragadni a "boldog békeidők" vári atmoszféráját, amikor a bástya angol és svájci nevelőnők csevejétől és a közelben lakó arisztokrata csemeték futkározásától volt hangos, és amelynek mágikus hatása alól később Szerb Antal és Tóth Árpád sem tudták magukat kivonni. Utóbbi - romantikus alkat lévén - esténként gyakran üldögélt az itteni padokon, csendben tűnődve "a csillagok néma fordulásán". Ő már tudta, miért.

A séta vezetője: Dr. Csomós Nikolett

  • A séta időtartama: kb 4 óra
  • A találkozás helyszíne: 
  • Gyülekezés a helyszínen, 10-15 perccel az indulás előtt. A sétajegy helyszíni készpénzes megvásárlása ugyanitt történik, lehetőség szerint higiénikus körülmények között. Kérjük, ha lehetséges, a jelentkezéskor részesítsd előnyben a készpénzmentes átutalást.
  • Fontos számunkra, hogy a sétáinkon mindenki biztonságban érezze magát. Jelenlegi különleges szabályaink itt olvashatók.
  • A séta végpontja a Halászbástyánál lesz.

A sétára jelentkezni Sétanaptárban lehet.

A regisztrációval nem rendelkezők számára sajnos nem tudjuk garantálni a sétán való részvételt.