Láthatatlan városfal

Kutassuk fel Pest középkori városfalát!


Pest városát már a 12. századtól bástyákkal és vizesárokkal övezett magas védőfal vette körül.Sőt, volt idő, hogy magasba szökő minaretekkel díszített iszlám mecseteket fogott közre! Na de hol állt pontosan ez a több kilométer hosszú városfal? És ki építtette? És mi okból? És pontosan hogy nézett ki? És vajon fellelhető-e még? És nem utolsó sorban, mi minden fantasztikus építmény áll most a helyén?! Járjunk utána! Korzózz velünk!

Sétánk elején szükség lesz némi képzelőerőre, hogy felidézzük az évszázados falakat, és mindazt a nyüzsgést, melyet az egykori városfal vigyázott, jóllehet nem mindig sikerrel. Sok mindennek ma már csak hűlt helyét találjuk: Hatvani és Kecskeméti kapu, északi és déli nagyrondella, sóház és piactér, vigalmi negyed és fogadók, lövöldék és istállók.

Elképesztő etnikai kavalkádja volt ez a hely magyaroknak, szerbeknek és böszörményeknek, akik közé törökök, később zsidók és evangélikusok vegyültek. Még a 19. században is megfért a falon belül minden társadalmi réteg, a közrendű Petőfitől az újgazdag Ungeren át a mágnás Károlyi famíliáig.

A túlnyomórészt 19-20. századi városképben azonban ott rejtőzik a titok: árnyas belvárosi udvarokon, apró mellékutcákban, garázsok és pincék mélyén még mindig ott látható (és tapintható!) az egykori történelmi pesti városfal egy-egy, még a török hódoltság előtt emelt szakasza. Együtt indulunk útnak, hogy felkutassuk búvóhelyeit.

A hajdani fal nyomát követve hamar kiderül, hogy múltunk szó szerint "az utcán hever", nekünk csak a mozaik darabkákat kell gondosan összeilleszteni, így amiről azt hittük öröre eltűnt, itt, a 21. századi Budapesten újra megelevenedik a szemünk előtt.

A séta vezetője: Dr. Csomós Nikolett

Erre a sétára jelenleg nincs kijelölt időpontunk.