Kőbe álmodott nemzeti identitás

Gótikus kőcsipkék, mitikus hősök, kétezer éves fürdőkultúra

Hősök tere és Városliget: Budapest szimbólumai. Vajon mindent tudunk már róluk? Sétánk során könnyen kiderülhet, hogy bizony rengeteg meglepetést tartogatnak még ezek a mindannyiunk által jól ismert látnivalók is!

Ezen a sétán most "nagyítóval" fogjuk bejárni a területet. Megnézzük, hogyan született egy pesti kültelki mocsár szélén egy precízen fásított liget, s miért pont e helyet gondolták legalkalmasabbnak nagyjaink, hogy 1896-ban a magyar millenniumi ünnepségek "kapuja" legyen. 

És ez még nem minden!

A heves politikai viták közepette formálódó 19. század végi városszépítéshez olyan zsenik tették hozzá tudásukat, mint a pesti termálkincset felkutató Zsigmondy Vilmos, a historizáló építészlegendák, Ybl Miklós és Alpár Ignác, a magyarok őstörténetét vászonra álmodó Feszty Árpád, az angyalokat és legendás hősöket bronzba öntő Zala György, vagy a világszínvonalat is lepipáló üveg- és mozaikművész Róth Miksa.

Miközben a Hősök terétől a Vajdahunyadváron keresztül eljutunk a Széchenyi fürdőig, nosztalgikus hangulatban időutazunk is egyet az Osztrák-Magyar Monarchia boldog békeidejétől a két világháborún és 1956-on át egészen a pátoszteljes rendszerváltásig.

Csodaszámba megy, hogy a Hősök tere és a Városliget képes volt minden viszontagságot túlélni, s nemhogy hatalmas nemzeti jelkép, de 2002-ben még UNESCO Világörökség is lett.

A séta vezetője: Dr. Csomós Nikolett

Erre a sétára jelenleg nincs kijelölt időpontunk.