Budapesti séták

HÍREK

Adventi sétasorozat a hétvégén!

Idén három sétára várunk mindenkit szeretettel az adventi ünnepkör első hétvégéjére.

December 2. szombaton délelőtt a csodálatos Szent István Bazilikát járjuk be alaposan, majd a program végén egy zengő hangú orgonakoncertet is meghallgatunk Budapest legnagyobb templomában. A program címe: Bámulatos Bazilika, orgonakoncerttel. Részletek ITT!

December 2. szombat délután Pest legősibb temploma, a Belvárosi Plébániatemplom kerül sorra, amely olyan gazdagon tárja elénk az elmúlt évezred történetét és művészetét, hogy ezeket végigjárva ezeréves időutazáson vehetünk részt. Végül pedig még egy rövid orgonakoncertet is meghallgatunk. Pest ódon temploma című programunk részletei ITT olvashatók.

Advent első vasárnapját pedig egy igazi, régi korokat idéző karácsonyváró sétával köszöntjük, melynek során megtudjuk, hogyan honosodott meg Pesten a karácsonyfaállítás szokása és mit lehetett kapni a régi pesti Fő téren a karácsonyi vásáron. Advent a régi Pesten c. sétánk részletei ITT találhatóak.DUPLAJEGY kedvezmény az adventi hétvégére!

A fáradhatatlan sétálók számára, akik a hétvégén szívesen részt vennének két adventi sétán is, 25% kedvezményes DUPLAJEGYET ajánlunk.

 A kedvezményes DUPLAJEGY részletei  ITT találhatóak.


Új nagyváros születik - 150 éves Budapest!

A török kortól kezdve mindössze a minden télre elbontott hajóhidak jelentették a kapcsolódást a Duna két partja között. Gróf Széchenyi István javasolta először a valódi városegyesítést 1829-ben, mégpedig az általa megalkotott Budapest néven. Az ő szülötte a két partszakasz közötti első kőhíd, a Lánchíd is, mely 1839 és 1849 között épült meg. Ez az építmény számított az első igazán komoly lépésnek Budapest egyesítése felé. Építése abban az időszakban zajlott, amikor Pest-Buda elindult egy új metropolisszá válás útján.

Hogyan jött létre a ,,Duna Királynője" ?

Dr. Jeney András cikke a részletekkel ITT olvasható!


Őszi kertek sétasorozat!

Sárga, narancsbarna és vörös színek, zizegő falevelek nyomába eredtünk a Budai Arborétumban és a Soroksári Botanikus Kertben. Novemberben 3 sétát tartottunk a színes őszi kertekben ,,Budán jár az ősz" és ,,Ezerszínű lombok őszi sétája" címmel. 

További részletek a sétákról ITT és ITT !


Október végén is volt új sétánk: Réztábla a kapu alatt

Megszámlálhatatlan emléktábla őrzi azoknak nevét, akik hosszabb-rövidebb ideig Újlipótvárosban éltek, alkottak. A séta során emléktáblák nyomában járva belekóstolunk a városrész különleges hangulatába, egy-egy házba be is térünk, s így kicsit közelebb kerülhetünk hozzájuk, akik mind-mind lakhelyüknek választották Budapestnek ezt a nagyon is speciális, vonzó szegletét. A további részleteit pedig ITT lehet megtalálni! 


Lezajlott szeptemberi premier sétánk. Köszönet mindenkinek, aki részt vett rajta!

A séta ezt a címet kapta: Kilenc titok a Rákóczi úton. A gyülekező alatt a borús égből szomorkás eső csepegett, de amint a programunk elkezdődött, az eső is szerencsésen azonnal abbamaradt. Bementünk a kicsiny Szent Rókus kápolnába, lesétáltunk a ritkán látogatható altemplomba, felderítettük a megújult Blaha Lujza teret, felkerestünk egy mesebeli szállodát, egy volt vesztőhelyet és egy láthatatlan templomot. A következő időpont november 11. szombat 10.00 órakor lesz! Ízelítő a titkokból ITT !


Idén nyáron újra megtartottuk egész napos NAGY NYÁRI SÉTANAP c. programunkat.

Az egyre hűvösödő novemberi időben már nosztalgiával gondolunk vissza erre az átsátált nyári napra.

Ezen a napon egymást követték az egyórás séták, kedvező áron. Miért volt érdemes eljönni?

Milyen is egy városi séta? Most mindenki tehetett egy próbát. Jó lenne eljönni, de soha nincs két-három szabad óra? A SÉTANAP egyórás programjai időkímélőek.
Jó lenne egy rövid program vasárnapra a barátokkal vagy a családdal? Ezen a napon 15 programunk közül lehetett válogatni. A 3 órás séta túl fárasztó lenne  nyári melegben? Ezen a napon minden sétánk csupán egyórás volt. Aki pedig végképp fáradhatatlan és legszívesebben egész nap velünk sétálna, ma ezt is megtehette. 

Milyen séták voltak a Sétanapon? Részletek ITT!

Mikor lesz Sétanap legközelebb? Na, azt még nem tudjuk biztosan. Feltehetőleg télen, a Nagy Téli Sétanap keretén belül...


A Matild Palace bejárása 

Pest kapuja című sétánk során immár 2 éve járjuk be rendszeresen Klotild hercegnő fényes palotáját. Örömmel jelentjük, hogy sétánk változatlan köntösben és változatlan tartalommal kap új időpontokat. Várunk szeretettel mindenkit! A séta leírása ITT érhető el!


Új sétánk az ezer év történetét őrző templomban

Idén teljesen új sétát indítottunk Pest ódon temploma címmel. Nem véletlen, hogy ezt a címet adtuk a sétának: A Belvárosi Plébániatemplom ugyanis Pest városának legidősebb temploma! A séta témája azonban nem csak egy templom látogatása, hanem annál sokkal több. Az altemplomban egy ókori római erőd maradványait fedezzük fel, a szentély mögött eredeti középkori műalkotásokat látogatunk, a toronykilátóban egészen páratlan kilátásban gyönyörködünk, sőt, a program végén még egy rövid orgonakoncert is elhangzik... A séta részletei, valamint a legközelebbi időpont ITT érhetők el.


Folytatódnak sétáink Budavár szívében

A Mátyás-templom, a Halászbástya és a tőlük karnyújtásnyira álló történelmi épületek a főváros fontos jelképei. Mi azonban most egy kicsit alaposabban a kulisszák mögé nézünk. Mesélünk a minket körülvevő történelemről, felmegyünk a kilátóteraszra és gyönyörködünk a pazar panorámában, majd besétálunk a templomba és bejárjuk azt, egészen az uralkodói karzatig. A séta részletei ITT találhatóak.

Miniszobrok sétasorozat

Idén tavasszal újabb apró szobrokkal foglalkozó sétát indítottunk Miniszobrok budai sétája címmel. A kis szobrokkal foglalkozó sétánk immár a harmadik a szoborséták sorában. Míg a korábbi két séta a budapesti street art részeként mutatta be a kis méretű alkotásokat, ez az újabb program a szobrok és emlékművek körében keresi a kis méretű köztéri látványosságok helyét. Íme a részletek, csak egy kattintásra: Miniszobrok budai sétájaÖsszehasonlításul a sorozat korábbi sétái: Miniszobrok nagy sétája; Miniszobrok kis sétája.


200 éve született Gróf Andrássy Gyula, aki nélkül Budapest ma egészen máshogy nézne ki

Kevesen tudják, hogy Gróf Andrássy Gulának milyen hatalmas szerepe volt Budapest látványos fejlődésében. Az ő javaslatára alapították meg londoni mintára a Fővárosi Közmunkák Tanácsát, az ő kezdeményezésére láttak hozzá a Budai Vár átépítéséhez, az ő ötlete alapján építették meg a később róla elnevezett reprezentatív sugárutat, a mai Andrássy utat, és neki köszönhetjük azt is, hogy a budapesti országház látványos neogótikus stílusban valósult meg.

Dr. Jeney András cikke a részletekkel ITT olvasható el!


Visszatekintés - ezek voltak a premierjeink eddig 2023-ban:

Művészeti kódfejtés - Jelképek és jelentéseik reneszánsz festményeken (előadás)

Parlament a Temze partján, parlament a Duna partján - A londoni és a budapesti parlament összehasonlítása (előadás)

Botrányos tárlat - Vitatott műalkotások története (előadás)

Trükkös tükrök - A tükörkép rejtélye művészeti alkotásokon (előadás)

Miniszobrok budai sétája - Szoborba faragott rejtélyek

Pest ódon temploma - Belvárosi Plébániatemplom, panorámakilátóval és orgonakoncerttel

Budavár ékkövei: A Mátyás-templom és a Halászbástya - A velünk élő történelem

Kilenc titok a Rákóczi úton - A rejtélyes épületek és a feltáruló kapuk sétája

Mindent a Lánchídról - A megújult híd ezernyi titka  x

Réztábla a kapu alatt - A színész, a filozófus, az operaénekesnő és a többiek

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Ha bármi kérdésed van, írd meg nekünk! Kollegáink a legrövidebb időn belül válaszolni fognak. Ha a pontos indulási időpontot és helyszínt szeretnéd megtudni, ugorj a Sétanaptár menüpontra.