NAGY NYÁRI SÉTANAP

A RÖVID SÉTÁK NAPJA

Időpont: augusztus 11. vasárnap egész nap

Ezen a napon egymást követik az egyórás séták, kedvező áron. Miért érdemes eljönni?

  • Ha mindig is kíváncsi voltál, milyen is egy városi séta, most tehetsz egy próbát egy órában.
  • Ha mindig szerettél volna eljönni, de soha nem volt két-három szabad órád, most itt az alkalom.
  • Ha vasárnap van egy szabad órád és egy jó pogramot keresel.
  • Ha a hosszabb sétán elfáradnál, de az egy óra pont kellemesnek tűnik.
  • Ha fáradhatatlan vagy és legszívesebben egész nap velünk sétálnál, ma ezt is megteheted.

EZEN A NAPON EZEK LESZNEK A PROGRAMOK:

FOGLALÁS: HAMAROSAN!

10.00 óra
Köröndi krónikák
A Kodály Körönd építészete és meglepő történetei

Az UNESCO Világörökség listájára 2002-ben került fel Budapest legelegánsabb sugárútja, az Andrássy út.

A sétán megismerjük sugárút különleges terét, amelyet díszes épületek és franciaudvarok vesznek körül, amelynek minden szobra valóságos legenda, amely egy ideig a Hitler Adolf tér nevet is viselte és amely tanúja volt több tűzvésznek és igen különös eseménynek egészen napjainkig.

Sétavezető: Jeney András művészettörténész, történész

Találkozás: az Andrássy út és a Kodály körönd Belváros felőli sarkán, az Andrássy út 88-90.sz. épület előtt, a földalatti lejáratánál.


10.30 óra
Pest vára
A "Vajdahunyad vára" és különös története

Ezen a sétán a "Vajdahunyad várának", azaz hivatalos nevén "Történelmi Épületcsoport"-nak olyan részleteit ismerhetjük meg, amelyek mellett eddig csak elsétáltunk. A túra végére teljesen más szemmel nézünk majd a pesti várra, mint eddig. Sétánk során titkokra derül fény, legendákról hull le a lepel.

Ismert emberek kevésbé ismert legendái is köthetők a várhoz. Van-e rá bizonyíték, mikor és ki tette ide a Lugosi Bélát ábrázoló Drakula szobrot? Mit talált fel Nikola Tesla a Vajdahunyad várában? Sétánk során minden kérdésre választ kapunk.

Sétavezető: Beer Zsófia idegenvezető
Találkozás: a ,,Vajdahunyad vára" bajárata előtt, a jobb oldali oroszlánnál.


11.00 óra
A Goldberger kereskedőház
Ahol a divatot nem követték, hanem diktálták

E különleges szépségű premodern épület adott otthont valaha a Goldberger textilgyár kereskedelmi központjának, a Pesti-háznak. Sétánkon hallunk a ház egykori urának, a textilkirály Buday-Goldberger Leónak káprázatos és tragikus életútjáról, de megismerjük a kereskedőház államosítás utáni kalandos évtizedeit is. Szemügyre vesszük a ház látványos belső tereit, és megtekinthetjük az épület mai gazdájának, a Blinken OSA Archívumnak a "Tényeken múlik" című, lebilincselően izgalmas kiállítását közelmúltunk emlékeiről. Lesétálunk az archívum impozáns pinceraktárába is, ahol titokzatos és ismeretlen dokumentumokat őriznek elzárt szekrényekben...

Sétavezető: Guba Ildikó kultúratörténész
Találkozás: a szemközti oldalon, az Arany János utca 29. előtt.


11.30 óra
Öt palota, öt történet
Séta az Andrássy úton, palota-látogatással

A legpompásabb, Monarchia-korabeli budapesti városrendezési nagyberuházásnak számított a reprezentatív új sugárút kiépítése. Eleganciájában és méretében is komoly riválisa lett a párizsi sugárutaknak. Ismerkedjünk meg öt kiemelkedő palotával, valamint azok egykori hírneves építészeivel, építtetőivel és lakóival.

Sétavezető: Jeney András művészettörténész, történész 

Találkozás: Az Andrássy út 1. előtt a kürtőskalácsos mellett.  


12.00 óra
Egy óra a Kazinczy utcai zsinagógában
Ortodoxia, menóra, Tóra, kipa, rabbi, hüpe, kóserság...

BETELT

Aki szeretne legalább alapfokon eligazodni a zsidó vallás és kultúra fogalomtárában, töltsön velünk egy órát a nagy múltú Kazinczy utcai zsinagógában, ahol nem csak a gyönyörű szecessziós templombelsőt mutatjuk be, hanem a zsidóság legfontosabb - máig velünk élő - tradícióiból is egy csokrot.

+ költség: 2000 Ft kedvezményes belépő a zsinagógába

Sétavezető: Csomós Nikolett idegenvezető, történész
Találkozás: a Kazinczy utcai zsinagóga előtt (Budapest VI. ker. Kazinczy utca 29-31.)


12.30 óra
A fantasztikus Városháza
Egy 300 éves pesti épület története

Látogasuk meg a soha teljesen el nem készült Invalidus-palotát, a történelem néma tanúját, amely később mégis laktanya lett, majd pedig Városháza!

A program során végigsétálunk a nemrégen átadott látványos Városháza-park udvarain, a régi idők tanújeleit keresve, miközben megismerjük az épület igencsak izgalmas történetét!

Sétavezető: Galambos Zsuzsa idegenvezető
Találkozás: a Városház utca 9. előtt


13.00 óra
A báloktól az irodákig
Múlt és jelen az Irányi Palotában

Ezen a sétán lehetőséget kapunk a századfordulón Sasok Házaként ismert, igényesen felújított Irányi Palota meglátogatására. Megismerkedünk az egyszerre klasszikus és modern épület viharos múltjával, áttekintjük, hogyan vált az épület az ellenzéki Saskör székházából építőipari nívódíjas irodaházzá. Bebocsátást nyerünk a ház legikonikusabb helyiségébe, a bálterembe, amely számos bálnak biztosított helyszínt. Vajon hogyan zajlott a Magyar Királyi Táviratkézbesítők tombolával egybekötött jótékonysági bálja 1901-ben? És a Budapesti Fodrászipartestület fodrászversenye, hajviselet revüje és hajnalig tartó táncmulatsága 1926-ban?

Sétavezető: Szalai Piroska idegenvezető, szociológus
Találkozás: a Váci utca és az Irányi utca sarkán, az Irányi utca 16-14. előtt.


13.30 óra
Egy óra a Kazinczy utcai zsinagógában
Ortodoxia, menóra, Tóra, kipa, rabbi, hüpe, kóserság...

Aki szeretne legalább alapfokon eligazodni a zsidó vallás és kultúra fogalomtárában, töltsön velünk egy órát a nagy múltú Kazinczy utcai zsinagógában, ahol nem csak a gyönyörű szecessziós templombelsőt mutatjuk be, hanem a zsidóság legfontosabb - máig velünk élő - tradícióiból is egy csokrot.

+ költség: 2000 Ft kedvezményes belépő a zsinagógába

Sétavezető: Csomós Nikolett idegenvezető, történész
Találkozás: a Kazinczy utcai zsinagóga előtt (Budapest VI. ker. Kazinczy utca 29-31.)


14.00 óra
A szerviták szigete
A Belvárosi Szent Anna Templom  bejárása

A különös szervita rend a töröktől való felszabadítás után, még 1689-ben telepedett meg a mai Szervita tér déli oldalán. Így kezdődött a története Budapest máig talán leggazdagabban díszített templomának.

Kik Mária szolgálói és miért játszik olyan fontos szerepet a rendben a hetes szám? Ki volt Szent Peregrin és hogyan történt az ő csodálatos gyógyulása? Sétánk során bejárjuk ezt a különleges templomot, az egyedülálló freskók és ereklyék között magyarázatot keresve a megfogalmazódó kérdésekre.

Sétavezető: Galambos Zsuzsa idegenvezető
Találkozás: a Szervita téren, az Immaculata kegyoszlop mellett


14.30 óra
Három mesés palotaudvar
Ékes paloták kívül-belül a Teréz körúton

1839-ben gróf Széchenyi István egy Pestet körülölelő hajózható csatorna ötletét vetette fel, közvetlenül a nagy pesti árvizet követően, nagyjából a mai körút vonalán. Vajon mi lett mindezen - ma már hajmeresztőnek tűnő - elképzelésekből?

A palotasor gazdagon díszített épületeiről atlaszok és kariatidák, pálcán tekergő kígyók, Hermész és nimfák, letűnt nemesi famíliákat fennen hirdető meztelen fiúcskák integetnek felénk, mi azonban belépünk a kapukon is, ahol a belső udvarokban régi korok hangulata érinthet meg minket!

Sétavezető: Jeney András idegenvezető, történész, művészettörténész
Találkozás: az Oktogonon, a Burger King előtt.


15.00 óra
Egy óra a Rumbach utcai zsinagógában
Épület, vallás, tradíciók

A Rumbach Sebestyén utcában sem csak egy – nemrég példásan felújított – zsidó templomot nézünk meg (ennek ráadásul az emeleti karzatára és termeibe is bejutunk), de egy különleges kiállítás segít végigkövetni egy legendás magyar zsidó család, a Pulitzerek történetét is. 

+ költség: 4000 Ft belépő a zsinagógába

Sétavezető: Csomós Nikolett idegenvezető, történész
Találkozás: a Rumbach utcai zsinagóga előtt (Budapest VI. ker. Rumbach Sebestyén utca 13.) 


15.30 óra
A korzótól az Instagramig
Látni és látszani, régen és most

Végigsétálunk Budapest legszebb korzóján és bepillantunk a Korzó kulisszái mögé, visszautazunk az időben egy-egy nevezetes eseményhez, megismerkedve különleges történetekkel és azok helyszíneivel. Kísérletet teszünk a 150 éves Budapest mélyebb megértésére, hiszen "A Dunakorzó nélkül nem érthetjük meg Budapestet, ahogy Rómát a fóruma, Párizst a boulevard nélkül."

De vajon lehet-e összefüggés a korzó és korunk közösségi média felületei között?

Sétavezető: Szalai Piroska idegenvezető, szociológus
Találkozás: a Március 15. téren, Petőfi Sándor szobránál


16.00 óra
Egy 220 éves pesti ház
Egy különleges épület bejárása, pincétől a padlásig

Utazzunk vissza az időben és csodáljuk meg a késő barokk e gyöngyszemét a ,,legpestibb" Király utcában! Lépjünk be az ódon ház kosáríves kapuján és fedezzük fel a két évszázados falak között városunk sokszínű és gazdag történelmének lenyomatait!

Vajon mi köti össze ezt a házat Aquincummal? Vajon miért üres a családi címer helye a homlokzaton? Vajon mit nyomtattak az udvaron működő titkos nyomdában? Vajon milyen kétes hírű helyet jelent a "bretli", a "chantant", vagy a "zengeráj"?

Sétavezető: Galambos Zsuzsa idegenvezető
Találkozás: A Barcelo Hotel előtt (Király utca 16.)


16.30 óra
Zsidó hagyományok és hétköznapok
Főszerepben: az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár lakásmúzeuma

Ezen a programon megismerhetjük a zsidó élet jellegzetes belső tereit: az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár állandó kiállításának segítségével bepillantunk hagyományos 19-20. századi pesti zsidó otthonokba (nagypolgári lakás, kóser konyha, rabbilakás) és iparosműhelyekbe is.

Sétavezető: Dr Csomós Nikolett idegenvezető, történész

  • + Költség: 1500Ft egységes kedvezményes belépőjegy az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tárba a helyszínen.

Találkozás: a VII. ker. Csányi utca 8. sz. előtt


17.00 óra
Pest vára
A "Vajdahunyad vára" és különös története

Ezen a sétán a "Vajdahunyad várának", azaz hivatalos nevén "Történelmi Épületcsoport"-nak olyan részleteit ismerhetjük meg, amelyek mellett eddig csak elsétáltunk. A túra végére teljesen más szemmel nézünk majd a pesti várra, mint eddig. Sétánk során titkokra derül fény, legendákról hull le a lepel.

Ismert emberek kevésbé ismert legendái is köthetők a várhoz. Van-e rá bizonyíték, mikor és ki tette ide a Lugosi Bélát ábrázoló Drakula szobrot? Mit talált fel Nikola Tesla a Vajdahunyad várában? Sétánk során minden kérdésre választ kapunk.

Sétavezető: Beer Zsófia idegenvezető
Találkozás: a ,,Vajdahunyad vára" bajárata előtt, a jobb oldali oroszlánnál.


17.30 óra
Veszedelmes viszonyok
Fejezetek a csalárd Budapest évszázados történetéből

Tiltott szerelmek, hűség és hűtlenség, áruló barátok, bűnös kapcsolatok nyomába eredünk a belváros utcáin. Hol és kivel töltötte utolsó szabad éjszakáját az első miniszterelnökünk? Csalhat-e egy "hű honleány"? Szabad-e gyilkos családba nősülni? Ki volt Dirty Bertie? Hol élt "Pest Rózsája"? Hogyan állt bosszút Toldi? Kit szeretett Szabó néni? Egy közös utazás a vörös postakocsin?

Erre a sétára csak 18 éven felüli jelentkezőket várunk!

Sétavezető: Szalai Piroska idegenvezető, szociológus
Találkozás: a Károlyi utcában, a Károlyi palota előtt 


.

.

FONTOS!

A rövid sétákra vásárolt jegy más sétára nem cserélhető be és pénzre vissza nem váltható.

A sétákra jelentkezés csak előre átutalással lehetséges.

A programot nyáriasan meleg vagy változékony időjárás, hűvös, borús vagy szeles idő és eső esetén is megtartjuk. 

FONTOS! 

 A kedvező árú rövid sétákon a törzsvendég kártya nem érvényesíthető!