MILLIÓ, MILLIÓ RÓZSASZÁL

 LÁTOGATÁS MAGYARORSZÁG LEGNAGYOBB RÓZSAKERTJÉBEN

Időpontok: 

hamarosan...

Budatétényben, felhagyott szőlődombok lankáin, a romantikus György-villa kertjében 1959-ben különös dolog történt. Márk Gergely, a fiatal és lelkes agrármérnök pazar rózsakiállítást szervezett.

A megelőző hetekben a kutatóintézet munkatársai mellé szorgalmas barátok és ismerősök érkeztek, hogy az égető pénzhiányt odaadó igyekezettel, kemény fizikai munkával és éjszakába nyúló türelemmel helyettesítsék. Saját kezűleg készítették el a kiállítás minden segédeszközét, még a rózsák bemutatásához szükséges vázákat is megformázták agyagból. Csupán a lelkesedés hajtotta őket.

Márk Gergely, a szenvedélyes rózsanemesítő a hidegháború nehéz időszakában fáradhatatlan szorgalommal 1400 színpompás rózsafajtát szerzett be a kiállításra.

Maga lepődött meg legjobban, amikor az egyetemi hallgatók és kiskert-tulajdonosok között rangos politikai vezetők jelentek meg, akik felajánlották támogatásukat.

Ekkor létesült az ország legnagyobb rózsakertje, a magyar rózsanemesítés központja. 

Sétáljunk együtt, tekintsük meg a rózsakertet legszebb virágzásában! 

 • Felkeressük az igazi damaszkuszi rózsát, amelynek szépségét már az ókori görögök is megénekelték.
 • Meglátogatjuk a legendás perzsa sárga rózsát, amit Európában sokáig nem kedveltek különös illata miatt.
 • Lerójuk tiszteletünket az egyiptomi szent rózsánál, amit a kopt keresztények a mai napig nagyra tartanak.
 • Megcsodáljuk a bizarr mutáns rózsákat, mint a moha-rózsa vagy az elképesztő zöld rózsa.
 • Szemügyre vesszük a rózsák világának legújabb csodáit, kiállítások sztárjait, az éjszínű mélyvörös fekete-rózsát, vagy a fáradhatatlan nemesítők új eredményeit.
 • Találkozunk a magyar rózsanemesítés elismert fajtáival, melyek között előkelő helyet foglalnak el a Márk-rózsák.

Ha velünk tarthatna, bizonyára elégedetten mosolyogva látna minket vendégül Márk Gergely, azaz Gergő bácsi, a Rózsaember. 

A sétát a téma szakértője, Szarvasy Eszter tájépítész vezeti. 

 • A séta időtartama: kb 2,5 óra
 • A találkozás helyszíne: Budatétényben, a "Budatétény vasútállomás Campona" buszmegállónál.
 • Gyülekezés a helyszínen, 10-15 perccel az indulás előtt. A sétajegy helyszíni készpénzes megvásárlása ugyanitt történik, lehetőség szerint higiénikus körülmények között. Kérjük, ha lehetséges, a jelentkezéskor részesítsd előnyben a készpénzmentes átutalást.
 • Fontos számunkra, hogy a sétáinkon mindenki biztonságban érezze magát. Jelenlegi különleges szabályaink itt olvashatók. 
 • A séta végpontja a Budatétényi rózsakertben lesz.

A sétára jelentkezni Sétanaptárban lehet. A regisztrációval nem rendelkezők számára sajnos nem tudjuk garantálni a sétán való részvételt. 

Cégek és csoportok számára a sétát itt lehet megrendelni.