FÉNYŰZŐ ÉS ZŰRÖS FŐTEREINK

ÉPÜLET- ÉS SZOBORTÖRTÉNETI SÉTA  A SZABADSÁG- ÉS A KOSSUTH TÉREN

 Az ország két ,,főtere" az elmúlt 200 évben megannyi átalakításon esett át.

A város épült és fejlődött, miközben a mai Szabadság téren egy elképesztően hatalmas épület tűnt el nyomtalanul a múlt süllyesztőjében: az Újépületnek nevezett kaszárnya.

Gróf Széchenyi István a pesti polgárokat gyönyörködtető, fásított sétateret képzelt ide, limonádézóval és a biedermeier életérzés megzavarására alkalmas sporteseményekkel.

Aztán közbeszólt a kiegyezés és a pénzvilág, s hamarosan tőzsdepalota, bankok és áruházak nőttek ki itt a semmiből.

A hivalkodó bérpalotákba pénzemberek és kereskedők költöztek be, akik azonban sosem tudtak szabadulni a múlttól: Kossuth, Batthyány és a 48-as tábornokok néha titkolt, néha nyíltan megvallott emléke sokáig kísértett itt.


A sétánk során megkeressük ennek nyomait.

A politikai elvárások mindig is letörték a zseniális építészek fantáziáját. Ki gondolná, hogy így volt ez Hild József, Ybl Mikós, Hauszmann Alajos és Alpár Ignác idejében is? 

Milyen lenne a tér, ha ők dönthettek volna?

Mindeközben a szomszédos Tömő téren (ma: Kossuth tér) építkezés zajlott. Egy helyett egyenesen három parlamentnek megálmodott épületet is felhúztak a 19. század végére, létrehozva az ország vadonatúj politikai centrumát.

Vajon melyek ezek az épületek?

Minderre a "zűrös" 20. század csak rátett pár lapáttal.

A két tér múlt és jelen politikai lenyomatának helyszíne: országzászló, amerikai tábornokszobor, múltsirató emlékmű-komplexum, szovjet emlékmű, sztálinista szobor, atombiztos földalatti bunker... szobrok és emlékművek sorozatos építése, lebontása és újraépítése zajlott és zajlik itt.


A történetet a mai napig írják, hisz 2020 júniusán új Trianon emlékhelyet avatnak.

A mű már készen van. Az elsők között lehetünk, akik körbejárják.


A sétát  Dr. Csomós Nikolett idegenvezető, történész vezeti.

  • A séta időtartama kb. 2 óra
  • A találkozás helyszíne: A Szabadság tér és az Október 6. utca találkozásánál, a szökőkútnál.
  • Gyülekezés a helyszínen, 10-15 perccel az indulás előtt. A sétajegy helyszíni készpénzes megvásárlása ugyanitt történik, lehetőség szerint higiénikus körülmények között. Kérjük, ha lehetséges, a jelentkezéskor részesítsd előnyben a készpénzmentes átutalást.
  • Fontos számunkra, hogy a sétáinkon mindenki biztonságban érezze magát. Jelenlegi különleges szabályaink itt olvashatók. 
  • A séta végpontja a Parlament Látogatóközpontnál lesz.

A sétára jelentkezni Sétanaptárban lehet. A regisztrációval nem rendelkezők számára sajnos nem tudjuk garantálni a sétán való részvételt.  

Erre a sétára jelenleg nincs kijelölt időpontunk.

Cégek és csoportok számára a sétát itt lehet megrendelni.