"Bástyasétány 77" naplementében

Romantikus séta a budavári bástyákon és sétányokon


Ismerős a cím Eisemann Mihály romantikus operettjéből? Talán nem véletlen! Fővárosunk egyik legszebbnek tartott szegletét, a budai várhegyet kelet, észak és nyugat felől egymásba kapaszkodó sétányrendszert járjuk végig történelmi alapossággal.

Végig kísérjük a várfal építését, rekonstruáljuk bástyáit, védműveit. Megidézzük ostromait, véres visszavételét a töröktől 1686-ban, kulcsszerepét az 1848/49-es szabadságharcban, majd szomorú sorsát 1944/45-ben.

Megvizsgáljuk, hogy a különböző korokban kik és hogyan éltek a Budát védelmező hatalmas falak közvetlen közelében. Lesz múltidézés török pasák, magyar vitézek, rabbik, papok, irodalmi nagyságok, alkotóművészek, kényes arisztokraták, nagyra törő építészek, katonák és kémek regénybe illően izgalmas - ám igaz - élettörténeteinek segítségével.

Végül a sok izgalom után nyugodtabb vizekre evezünk és megpróbáljuk megragadni a "boldog békeidők" vári atmoszféráját, amikor a bástya angol és svájci nevelőnők csevejétől és a közelben lakó arisztokrata csemeték futkározásától volt hangos, és amelynek mágikus hatása alól később Szerb Antal és Tóth Árpád sem tudták magukat kivonni. Utóbbi - romantikus alkat lévén - esténként gyakran üldögélt az itteni padokon, csendben tűnődve "a csillagok néma fordulásán". Ő már tudta, miért.

A séta vezetője: Dr. Csomós Nikolett

Erre a sétára jelenleg nincs kijelölt időpontunk.